• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropski parlament ipak glasa o Srebrenici

Autor mondo.rs

Evropski parlament u Strazburu u četvrtak 9. jula glasaće o rezoluciji o Srebrenici.


Zahtjev za donošenje rezolucije o zločinima u Srebrenici stavljen je na glasanje na početku plenarnog zasjedanja u Strazburu na zahtev ALDE grupe i hrvatskog poslanika Ivana Jakovčića.

Na zasjedanju parlamenta u Strazburu danas je održana komemoracija kojom je obilježeno 20 godina od zločina u Srebrenici.

Povodom 20. godišnjice zločina u Srebrenici, četiri člana Evropskog parlamenta - Edvard Kukan, Tanja Fajon, Jozo Radoš i Igor Šoltes - danas su pola sata dijelili "cvijeće Srebrenice", ispred sale za sastanke.

Događaj je organizovan na inicijativu Tanje Fajon.

"Cvijeće Srebrenice", ručno rađeni "simbol tragične prošlosti i užasnog zločina protiv čovječnosti" delo je članica udruženja Majke Srebrenice i Žepe, navodi se u saopštenju.

EP dodaje da je ovaj događaj simbolično podsjećanje na ono što se dogodilo i što ne smije biti zaboravljeno, kao i na ono što više nikad ne smije da se dogodi.

"S dubokim poštovanjem danas odajemo poštu onima koji su umrli u Srebrenici. To je naša ljudska i moralna obaveza, da se sećamo i ne dozvolimo da se takvi zločini ponove. Delimo ovo cvijeće, koje su napravili oni koji su preživjeli, da bismo jasno, zajednički poručili da se sjećamo izgubljenih nedužnih života i da se nadamo da takve nečovječnosti kakva je bila u Srebrenici više neće biti", rekao je Kukan.



Tanja Fajon, koja je pokrenula ovu inicijativu, izjavila je da "Srebrenica, kao najgori čin genocida od 1945, pokreće dva pitanja: Koje su lekcije naučene? i Kako se može postići pomirenje?".

"Vjerujem da 20 godina pošto su ljudi masovno ubijeni i mostovi porušeni, region može da nastavi putem pomirenja i saradnje, da izgradi nove mostove i odlučno ide ka Evropskoj uniji", rekla je Fajonova.

Jozo Radoš, koji je takođe dijelio cvijeće, rekao je da "nam istorija daje lekcije i da sjećanje za zločin u Srebrenici treba da donese više pravde i fer suđenja za zločine počinjene u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije".

"Sjećanje na Srebrenicu takođe treba da pomogne evropskim zemljama da preuzmu sopstvenu odgovornost za prošle događaje, kako bi spriječile da se istorija ponavlja. Prvi korak na tom putu je suočiti se sa zločinima i otvoreno priznati odgovornost za njih. Naša današnja akcija je mali doprinos tome", naveo je Radoš.

Da zločin u Srebrenici više ne smije da se ponovi rekao je i Šoltes i dodao da se nada da će ovom akcijom doprinijeti pružanju šanse BiH da napreduje i postane zemlje trajnog mira, navodi u saopštenju EP.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE