• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNSD: Ako nestane Dejton - nestaće BiH

Autor SRNA

Savez nezavisnih socijaldemokrata saopštio je večeras da ukoliko nestane Dejtonskog sporazuma, iza koga se po potrebi sakrivaju politički predstavnici Bošnjaka, nestaće ono što je njime i nastalo - a to je BiH.

  SNSD reagovao na saopštenje SDA Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Republika Srpska starija je od BiH za čiji 'opstanak' i očuvanje se zalaže SDA", poručili su iz SNSD-a, reagujući na današnje saopštenje SDA u kojem pozivaju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da povuče prijedlog o održavanju referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer su te institucije, kako kažu, u nadležnosti BiH, a ne entiteta, te da "svako zadiranje entiteta u kompetencije države predstavlja grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Iz SNSD-a podsjećaju SDA da je BiH 1995. godine BiH sastavljena u Dejtonu i to od entiteta koji su formirani prije mirovne konferencije, što piše i u samom Ustavu.

U saopštenju se ističe i da je pravosuđe po Dejtonskom mirovnom sporazumu, kao i po Ustavu BiH, koji je dio tog sporazuma, u isključivoj nadležnosti entiteta, i da to u SDA veoma dobro znaju.

"Zato Republika Srpska, koja je dio svog suvereniteta i subjektiviteta u ime mira unijela u BiH ima pravo da svoje građane pita šta misle o kršenju tog istog Sporazuma protivpravnim nametanjem zakona i institucija u BiH, poput Suda i Tužilaštva", navodi se u saopštenju SNSD-a.

Da su 1995. godine insistirali da pravosuđe bude na nivou BiH, ističu iz SNSD-a, Republika Srpska ni tada ne bi stavila svoj potpis na sporazum.

"Zato pravosuđe i jeste ostalo u nadležnosti entiteta, a ne BiH. Jedine institucije koje već godinama rade protiv Ustava BiH su upravo Sud i Tužilaštvo, jer su na silu instalisane, iako ih nema u Ustavu BiH", naglašava se u saopštenju iz SNSD-a.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

BiH mema ni sa ni bez Ddjtona. Ona se raspala 1992

MONDO REPORTAŽE