• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savez sindikata traži smjenu Federalne vlade

Autor SRNA

Savez samostalnih sindikata BiH, koji djeluje na području FBiH, zatražiće smjenu federalne Vlade, u četvrtak najavili proteste.

Premijer Fadil Novalić je za njih nepoželjan i ne žele više da razgovaraju sa njim, zaključeno je na sjednici Predsjedništva Sindikata.

Ovaj zaključak Saveza samostalnih sindikata donesen je nakon odluke Vlade da u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o radu.

Predsjednik Sindikata Ismet Bajramović rekao je na konferenciji za novinare da će od svih političkih stranaka tražiti da se izjasne da li podržavaju ovakav prijedlog zakona koji umanjuje radnička prava.

Iz Sindikata je najavljeno i da će ispred zgrade federalnog Parlamenta organizovati proteste kada poslanici budu razmatrali Prijedlog zakona o radu.

Sindikalci tvrde da su izbačeni iz socijalnog dijaloga i da su netačni Novalićevi navodi da je Sindikat sa poslodavcima usaglasio Nacrt zakona o radu.

Oni navode da su ranije predlagali da se sve tri strane vrate za pregovarački sto, ali da je Novalić "pokazao izuzetnu neozbiljnost".

"Pozivam premijera da nam da objasni zašto je žurio da Prijedlog zakona o radu bude usvojen na prošloj sjednici a ne, kako smo to mi predlagali, na sjednici koja je bila zakazana za 28. juli", rekao je Bajramović.

On tvrdi da je tokom pregovora usvojena samo jedna primjedba sindikata, dok je, s druge strane, usvojeno 17 primjedbi poslodavaca.

Član Predsjedništva SSS BiH Sinan Husić rekao je da Prijedlog zakona o radu nije prihvatljiv i pozvao sve članove sindikata na "prvi stepen borbene gotovosti".

"Nismo imali reprezentativne predstavnike iz udruženja poslodavaca. Nama su bili potrebni ljudi koji vode kompanije koje imaju rezultate iz sebe i od kojih FBiH ima ogromnu korist", istakao je Husić.

Član Predsjedništva SSS BiH Selvedin Šatorović podsjetio je da se 27. juli nekada obilježavao kao Dan ustanka naroda BiH, a da će ubuduće ovaj dan biti obilježavan kao "početak ustanka protiv fašističkog zakona o radu koji nameće Vlada FBiH".

U ČETVRTAK PROTESTI

Predsjedništvo Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata /SSS/ BiH, koji djeluje na području Federacije BiH, donijelo je danas odluku o organizovanju protesta pred zgradom Parlamenta FBiH u četvrtak, 30. jula.

Protesti su zakazani za 10.00 časova, nakon što su sindikalci došli do saznanja da će Dom naroda Parlamenta FBiH zasijedati u četvrtak i da će na dnevnom redu biti Prijedlog zakona o radu.

"Poštovane kolege, članovi sindikata, došao je trenutak da izađemo na ulicu, blokiramo Parlament FBiH i spriječimo delegate da izglasaju zakon o radu koji nije po mjeri radnika i koji za cilj ima da nas pretvori u robove", kaže se u saopštenju SSS BiH.

Iz SSS-a BiH pozvali su sve članove da odmah, a najkasnije sutra, kontaktiraju svoje sindikalne povjerenike kako bi se dogovorili o načinu dolaska na protest u Sarajevo.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE