• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mitrovica: Raste broj povređenih, UNMIK se povlači

Sukob Srba sa UNMIK-om i Kforom u Severnoj Mitorvici. Izveštač MONDA sa lica mesta javlja da je UNMIK počeo povlačenje.

 Mitrovica: Raste broj povređenih, UNMIK se povlači Izvor: MONDO

Ulični sukobi koji su u Kosovskoj Mitorvici započeli kada su jake snage UNMIK-a i Kfora upale u sud i pohapsile pravosudne organe srpske nacionalnosti koji su tamo protestvovali i dalje traje. Kako MONDO saznaje od izveštača sa lica mesta UNMIK je počeo povlačenje iz severnog dela grada. Pri povlačenju UNMIK tenk je pregazio jedno sanitetsko vozilo.

Do sada je u bolnicu primljeno 20 povređenih Srba, dvoje sa prostrelnim ranama i jedan sa težim povredama koji će biti prebačen za Beograd. Oko 50 Srba je uhapšeno. U eksploziji koja se dogodila oko osam sati povređena su tri pripadnika UNMIK-a i dva Kfora. "Skaj njuz" javlja da su još dva pripadnika Kfora zadobila prostrelne rane na severu Kosova, ne precizirajući da li se to dogodilo u Mitrovici. Među povređenima ima 13 pripadnika međunarodnih snaga iz Poljske.

Kako navode u bolnici u severnoj Mitorvici najteže je povređen Ilija Ćuća (33) kome je povređeno oko. On će hitno biti prevezen u Beograd.

Prema podacima KPS oko osam sati došlo je do eksplozije u kojoj su povređena tri pripadnika UNMIK policije i dva pripadnika Kfora.U toj eksploziji su oštećena i dva vozila UNMIK-a i dva vozila Kfora.

Situacija u severnom delu Mitrovice je, prema rečima portparola KPS-a Vetona Eljšanija napeta, a pripadnici UNMIK policije i Kfora reagovaće, kako je rekao, onako kako bude zahtevala situacija. Kako se nezvanično saznaje oko 1.000 pripadnika UNMIK-a čeka sa južne strane grada da pređe most i dejstvuje u slučaju potrebe, dok srpskoj strani stiže pojačanje iz drugih naselja sa severa Pokrajine.

Do sada je uhapšeno 53 Srba, a radi se o pravosudnim organima koji su bili u zgradi suda.

Protesti Srba zbog akcije UNMIK-a kojom je preuzet sud još traju dok UNMIK policija i Kfor i dalje bacaju suzavac i šok bombe na demonstrante.

Sukobi se odvijaju u blizini zgrade suda, odakle su u ponedeljak ujutro oko 5.30 Kfor i UNMIK policija izbacili radnike pravosuđa srpske nacionalnosti.

Sa lisicama na rukama oni su izveli prvo muškarce, a zatim su ženama stavili konopce na ruke. Kada su hteli da ih odvezu, velika grupa građana blokirala je ulice balvanima od bandera.

Prema nekim informacijama jedna grupa Mitrovčana uspela je da iz dva vozila UNMIK-a i Kfora oslobodi  20 uhapšenih pravosudnih radnika.

Srbi gađaju kamenicama pripadnike UNMIK-a, a vojnici su odgovorili ispaljivanjem šok bombi i suzavca.
Sve se to prenelo i na druge delove grada, pa oko sedam sati u gradu vlada pravi haos. Bacaju se bombe, čuje se pucnjava i gore vozila, grad je u dimu i u suzavcu.

Nekoliko stotina pripadnika Kfora je na ulicama, opremljenih svim sredstvima za brza dejstva. Oko zgrade suda je raspoređeni više blidniranih vozila, među kojima pet tenkova.

Jedno vozilo Kfora i jedno vozilo Unmik policije su zapaljeni. U Severnoj Mitrovici su se čule sirene za uzbunu, a helikopteri Kfora i dve bespilotne letelice nadleću grad.

Sa zgrade suda skinuta je srpska zastava i ostala je samo zastava UN. U krugu zgrade i policijske stanice, stacionirano je preko 50 pripadnika specijalne jedinice UNMIK policije, a ispred kruga zgrade stacionirane su jake snage Kfora, koje ne dozvoljavaju pristup okupljenim Srbima.

Srpski radnici pravosuđa ušli su u zgradu Okružnog i opštinskog suda u petak, 14. marta, sa zahtevom da se vrate na svoja radna mesta sa kojih su izbacecni 1999. godine. Oni sada rade u privatnim zgradama u okviru pravosudnog sistema Srbije.

(MONDO/agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE