• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnadak: Postoji konsenzus o evropskoj budućnosti

Autor SRNA

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da će ministru inostranih poslova Njemačke Frank-Valteru Štajnmajeru sutra u Berlinu prenijeti da u BiH postoji konsenzus o njenoj evropskoj budućnosti.

Prema njegovim riječima, članstvo u EU žele sva tri konstitutivna naroda i oba entiteta u BiH.

Crnadak je novinarima u Banjaluci rekao da će Štajnmajeru prenijeti i spremnost na reformisanje društva u BiH kako bi se učinilo efikasnijim i pravednijim.

"Naš program reformi okrenut je, prije svega, ekonomiji i tražićemo podršku za ekonomske i socijalne reforme i od naših partnera u Berlinu", naveo je Crnadak.

On je dodao da je BiH svjesna da je reforme nemoguće provesti bez ozbiljne borbe protiv korupcije.

"BiH je jedina evropska zemlja koja nema nijedan slučaj visoke korupcije koji je procesuiran i koji je došao na sud, a ovaj Savjet ministara je spreman, ne da sprovodi političke progone, već da stvori ozbiljne uslove i ambijent u kojem pravosuđe može da radi ovaj posao", naglasio je Crnadak.

On je kao jednu od poruka za Štajnmajera naveo i zahvalnost za ključni doprinos NJemačke novom evropskom pristupu prema BiH koji je, kako je rekao, dao političku i finansijsku podršku i uvažio ustavnu strukturu BiH.

"Želim da ponovim da evropski put i reforme nisu mogući bez jasne uloge Republike Srpske i Federacije BiH, jer je veliki posao u narednom periodu na entitetima i vrlo je važno da evropski pristup koji sada imamo ostane takav i ubuduće", rekao je Crnadak.

On je poručio da će u Berlinu predstavljati BiH, ali i da će obezbijediti i dodatnu vidljivost i prepoznatljivost Republike Srpske.

Crnadak je izrazio očekivanje da će na evropskom skupu na ministarskom nivou o pitanjima migranata u Luksemburgu, 8. oktobra, na kojem će učestvovati i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, posebna pažnja biti posvećena zemljama koje su pod najvećim pritiskom migranata i zemljama tranzita koje ne mogu same da podnesu taj teret.

"Očekujem da ćemo imati priliku da u Luksemburgu vidimo jedinstven odgovor Evrope na ovu krizu i da će Evropa nakon toga djelovati kompaktnije i potvrditi svoju solidarnost. Očekujem da nakon četvrtka više nećemo imati nikakve tenzije, a pogotovo tešku retoriku zemalja u regionu", rekao je Crnadak.

Prema njegovim riječima, nakon sastanka se očekuje više prostora za zajedničku akciju svih zemalja, jer u toj situaciji nema ni pobjednika ni gubitnika.

"Mislim da je veoma dobro što će sa nama u četvrtak biti i ministri inostranih poslova Turske, Libana i Jordana, jer samo ove tri zemlje imaju četiri miliona izbjeglica, a očekujem i da će se razgovarati o načinima završetka rata u Siriji", rekao je Crnadak.

Komentarišući poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika liderima šest stranaka iz Republike Srpske na sastanak u petak, 9. oktobra, Crnadak je rekao da PDP nije dobio poziv i da na njemu, ukoliko ga bude, neće biti lidera PDP-a Mladena Ivanića, jer on tada neće biti u zemlji.

"Što se nas tiče, uvijek hoćemo na takve sastanke, ali samo uz uslov da etiketiranje nas kao izdajnika prestane, jer onda taj poziv nije iskren", naveo je Crnadak.

Upitan kako je glasao u Savjetu ministara o ugovoru sa Islamskom zajednicom BiH, Crnadak je rekao da je u vrijeme te sjednice bio u NJujorku, ali da je u vezi s tim "napravljena prevelika gužva" i da se neće usvojiti ništa što je štetno po srpski narod i Republiku Srpsku.

"Mi smo kao PDP potpuno mirni oko toga, jer je upravo Ivanić doprinio da se potpiše ugovor između BiH i Srpske pravoslavne crkve i sasvim je normalno da se takav ugovor napravi i sa trećom vjerskom zajednicom. Čeka nas izjašnjenje Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve, upućivanje ovog ugovora na Predsjedništvo BiH i ukoliko bude nešto problematično, sigurno će biti zaustavljeno", poručio je Crnadak.

Govoreći o zahtjevu Vlade Republike Srpske za sastanak sa srpskim članovima Upravnog odbora Centralne banke BiH o pitanju viška generalnih rezervi, Crnadak je rekao da nijedan srpski predstavnik neće učiniti ništa što bi ugrozilo Republiku Srpsku.

"Sasvim je sigurno da komunikacija između Vlade Republike Srpske i nas u Savjetu ministara nije dobra, ali nikada za šest mjeseci nisam imao nijedan telefonski poziv ni od premijera ni ministara. Ta komunikacija ne postoji jer je oni ne žele", rekao je Crnadak.

On je dodao i da je stav BiH o odlaganju radioaktivnog otpada u Hrvatskoj nepromijenjen i da je ona protiv toga.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE