• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić zavapio: Ban Ki Mune, pomagaj!

Autori mondo.ba Autori Agencije

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uputio je protestno pismo Generalnom sekretaru UN, Ban Ki Munu, u kojem je ponovio svoje strahove vezane za haški pritvor i tvrdnje da on izaziva teške bolesti kod pritvorenika.

"Ja sam o tim problemima obavijestio administraciju Pritvorske jedinice, Sekretarijat (suda) i moje Raspravno vijeće, ali je svaki organ odbio da preuzme odgovornost za situaciju", napisao je Karadžić.

On je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, izrazio sumnju da je Ban Ki Mun obavješten o zdravstvenom stanju pritvorenika jer vjeruje "da bi u suprotnom već reagovao".

"Dogodile su se dvije iznenadne smrti, dva samoubistva, a jedanaest pritvorenika je dobilo životno ugrožavajuće bolesti poput raka i leukemije za vrijeme boravka u pritvoru", naveo je Karadžić, uz tvrdnju da je i on dobio šećernu bolest koju nije imao sve do dolaska u haški pritvor.

Karadžić je izrazio nadu da će Mun uzeti vremena kako bi shvatio probleme onih koji su nevoljni gosti u Hagu i pokrenuti istragu o pritvoru".

Karadžić boravi u haškom pritvoru od hapšenja 2008.godine, gdje trenutno čeka prvostepenu presudu po 11 tačaka optužnice zbog zločina srpskih snaga u Bosni i Hercegovini.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE