• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Vučić poklonili se srebreničkim žrtvama

Autori mondo.ba Autori mondo.rs Autori Agencije

U Srebrenici veliki broj policajaca obezbjeđuje investiciono-razvojnu konferenciju. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić poklonili su se žtvama Srebrenice i položili cvijeće i vijence u Potočarima

Cvijeće su položili i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Savjeta ministar BiH Denis Zvizdić i načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Uz Dodika, u Memorijalnom centru Potočari su bili i premijerka Željka Cvijanović i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Polaganje cvijeća prošlo je bez incidenta, u Potočarima je bilo potpuno mirno, uz jake snage obezbjeđenja.

Polaganje cvijeća prošlo je bez incidenta, u Potočarima je bilo potpuno mirno, uz jake snage obezbjeđenja. Veliki broj policajaca čuva Srebrenicu i prilaze gradu, u pojedinim njenim dijelovima se obustavlja saobraćaj, a grad nadlijeću helikopteri, javljaju agencije.

Vučić i Dodik u Potočarima
Izvor: YouTube

Jedna od Majki Srebrenice Munira Subašić, koja je prilikom prošle posjete Vučića Potočarima premijera Srbije dočekala i okačila mu značku na rever, kaže da se ovaj put sa Vučićem nije srela.

"Meni je dovoljno što je prošao kroz ovu kapiju na kojoj piše da tu leže žrtve genocida. To zanči da i on priznaje da je ovdje počinjen genocid i da to više niko ne može da osporava", rekla je Munira Subašić.

Premijer Srbije je, pred početak konferencije izjavio da je svoj sud o onome što se tokom rata desilo u tom gradu pokazao i sada, posjetivši Memorijalni centar u Potočarima, gdje se poklonio nevinim srebreničkim žrtvama. Vučić je rekao da će svoj odnos prema Srebrenici Srbija pokazati i na samoj Investiciono-razvojnoj konferenciji, obezbjeđujući dio sredstava za razvoj tog mjesta.

"Sem poštovanja prošlosti, s velikim optimizmom gledamo i u svjetlu budućnost", rekao je srpski premijer novinarima pred početak konferencije.

Da je grad pod pravom opsadom policije potvrdio je i gradonačelnik Srebrenice.

“U gradu je danas prisutan veliki broj policije i svi se nadaju da će sve proći u redu i miru”, izjavio je jutros za RTS gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

"VUČIĆ JE HRABAR ČOVJEK"

Ovdje u Srebrenici, koja je simbol rata, može da počne nova priča o odnosima između Srbije i BiH, ali i Crne Gore te ostalih zemalja regiona, istakao je gradonačelnik Srebrenice uoči investiciono-razvojne konferencije. "Naš mir je bez alternative", istakao je Duraković u izjavi za N1 televiziju. Na opasku da premijer Srbije teško da može da osvoji poene u Srbiji zbog svojih skorašnjih izjava, mada to na neki način čini, Duraković je rekao: "To je ono što respektujem kod premijera Vučića. Hrabar čovjek koji je na čelu države koja prolazi teške procese. Nakon 11. jula, kada je napadnut ovdje, došao je, izdržao je, imao je dobru reakciju. Imao je 70 posto srpskog javnog mnjenja koje mu je dalo podršku. On ima legitimitet koji može reprezrentativno zastupati Srbiju", rekao je Duraković.

"Meni se kao domaćinu ne sviđa prisutnost ovolikog broja policije, jer nema relaksirajućeg efekta. Uglavnom, danas su u Srebrenici svi koji su i 11. jula bili protiv onakvog ponašanja ali ako policijske službe kažu da to treba tako mi smo to prihvatili i nadamo se da će sve proteći u redu i miru", rekao je Duraković.

Ćamil Duraković kaže da je ovo prilika da se nakon dugog vremena govori o nečemu pozitivnom i da se ispravi ono što je bilo negativno.

Srna javlja da je veliki broj policajaca Republike Srpske, pripadnika specijalnih jedinica i bezbjednosnih agencija prisutno jutros u Srebrenici i obezbjeđuju prilaze ovom mjestu.

Veliko obezbjeđenje je na ulicama i putevima koji vode ka ovoj varošici.

Kontrolišu se sva vozila i putnici koji dolaze u Srebrenicu, a saobraćaj teretnih vozila putevima u cijeloj regiji Birač danas je zabranjen.

Za saobraćaj su zatvorene i ulice u centru ovog gradića, gde bi trebalo da se parkiraju vozila učesnika konferencije.

Zbog izmenjenog režima saobraćaja škole u Srebrenici danas ne rade, kao i neke ustanove i firme.

Investiciono-razvojna konferencija "Srebrenica 2015", počela je oko 11 sati, u Kulturnom centru Srebrenica.

Premijer Srbije je u Srebrenici prethodno bio 11. jula na komemoraciji srebreničkim žrtvama. Tada ga je napala razjarena masa i pogođen je kamenom u glavu.

Srpska delegacija i premijer su napadnuti kamenicama, cipelama i flašama s vodom.

Nakon incidenta srpska delegacija se odmah vratila za Beograd.

Vučić je, pred odlazak u Srebrenicu, poručio da će Srbija toj opštini dati značajnu donaciju u novcu i veoma značajnu donaciju u neophodnim javnim objektima, odnosno finansiranju njihove izgradnje.

"To će biti veliki i ozbiljan novac kojim poreski obveznici Srbije i država Srbija žele da pokažu koliko je Srbiji stalo do dobrih međusobnih odnosa Bošnjaka i Srba", istakao je premijer Srbije.

Opština Srebrenica će, danas i sutra, na regionalnoj investicionoj konferenciji, predstaviti svoje privredne i prirodne potencijale, u znaku poruke: "Manje politike, više konkretnih projekata".

Konferenciji, pored Vučića, prisustvuju predstavnici svih institucija i entiteta BiH, članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, predsjedavajući Savetu ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik i premijerka Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović, kao i zvanice iz društveno-političkog života.

U Srebrenicu je došao i i potpredsjednik Vlade Crne Gore, izaslanici predsjednika Slovenije, kao i zvanice iz Hrvatske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE