• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ombudsman da se izjasni o dešavanjima u Boksitu"

Autor SRNA

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević ocijenila je danas na sjednici Doma da se u kompaniji "Boksit" iz Milića "krše prava i slobode zaposlenih".

U okviru rasprave o informaciji o kršenju ljudskih prava i sloboda, te prava u oblasti rada od rukovodstva kompaniji "Boksit", Pandurevićeva je navela da je predsjednik kompanije Rajko Dukić tražio poligrafsko testiranje zaposlenih, a radnicu Jelenu Simić zlostavljao i prijetio joj.

Ona je pozvala poslanike da podrže tri zaključka od kojih je jedan da Institucija ombudsmana bude zadužena da Predstavničkom domu do sredine januara dostavi izvještaj o poštivanju ljudskih prava iz oblasti rada u "Boksitu".

Pandurevićeva je pozvala poslanike i da osude kršenje prava iz oblasti rada kao generalnu pojavu u društvu. Treći zaključak je da bude pružena podrška svim medijima koji izvještavaju o ovakvim pojavama, a izloženi su pritiscima.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić iz SDS-a rekao je da institucije koje treba da se bave ovim slučajem ne žele ništa da urade.

Prema njegovim riječima, ovo je apel ombudsmanu da se uključi u ovaj problem, a Predstavnički dom od njega traži da zaštiti ljudska prava i radnike.

Govoreći o Dukiću, on je ocijenio da je "to čovjek koji ima svoju teritoriju na kojoj ne važe zakoni BiH i Republike Srpske, kao i svoju policiju, te da to nije od juče".

Šef Kluba poslanika SNSD-a u BiH Staša Košarac pitao je šta Predstavnički dom ima sa ovim slučajem, ocijenivši da u ovom ima previše subjektivnog.

"U radnim materijalima nema nalaza ombudsmana o ovom slučaju. Nema izvještaja MUP-a i Okružnog tužilaštva, ali ni Ombudsmana da bismo mogli da se odredimo o tom pitanju. Ne razumijem da bez ijednog valjanog dokumenta nadležnih institucija zaduženih za ljudska prava raspravljamo i donosimo zaključke", kaže Košarac.

On je zamolio da niko ne zloupotrebljava Predstavnički dom zarad neke vrste političke borbe.

NJegov stranački kolega Nikola Špirić rekao je da "nedostaje još koja seks afera da ugođaj bude kompltan" i pozvao da bude zaštićeno dostojanstvo Predstavničkog doma.

"Na šta bi ličio parlament za godinu dana kada bi svako od poslanika donio nešto slično iz lokalne zajednice? Uloga pralamenta je da formira institucije da rade", naglasio je Špirić.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE