• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranci u BiH treba da imaju 150 KM po danu

Autor mondo.ba

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH donijelo je Odluku o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme planiranog boravka u Bosni i Hercegovine.

 Stranci u BiH treba da imaju 150 KM po danu Izvor: Samir Cacan, mondo.ba
Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Odlukom je definisano da stranac prilikom ulaska u BiH mora raspolagati s 150 KM ili protivvrijednosti u stranoj valuti za svaki dan planiranog boravka u BiH,.

Savjet ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) i Bosne i Hercegovine BiH IV (2015) u vezi s Regionalnim stambenim programom, vrijednim 8.569.651,00 evra.

Na ovaj način biće stambeno zbrinuto 480 domaćinstava s 1.800 korisnika, od čega će biti obnovljeno 435 porodičnih domova za povratak izbjeglica i interno raseljenih lica te izgrađeno 45 domova za interno raseljene.

Savjet ministara BiH utvrdio je i Prijedlog zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, s ciljem njegovog harmonizovanja sa Pariskim principima te preporukama Komiteta UN i Savjeta Evrope.

Novim zakonom o ombudsmanu naglašava se nezavisnost ove institucije i posebno zabranjuje svaki oblik uticaja na njen rad, unapređuje njena efektivnost u zaštiti i promociji ljudskih prava, kao i mehanizam za prevenciju i sprečavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Istovremeno se podstiče aktivna saradnja sa nevladinim sektorom, međunarodnim organizacijama, stručnim organima i akademskom zajednicom.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE