• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za referendum se čeka podrška opozicije

Autori mondo.ba Autori SRNA

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da koalicioni partneri SNSD, DNS i SP nisu odlustali od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali da čekaju podršku opozicije za to.

"Čekamo da oni postanu Srbi i patriote, da sa nama zajedno to potvrde i idemo na referendum", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da nije istina da su odustali od referenduma, kako je to rekao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

"Čekamo da oni budu dio podrške nečemu što je osnovni problem BiH, a to su Sud i Tužilaštvo BiH. Oni u tome vide način da se obračunaju sa nama", istakao je Dodik.

On je naglasio da je veoma zadovoljan odnosima u vladajućoj koaliciji, te ponovio da mjesto direktora u preduzeću "Elektrodistribucija" Pale pripada DNS-u i da ova stranka tim pitanjem nije uslovljavala usvajanje budžeta Srpske.

"Treba konačno taj proces da se završi. Svi koji nešto pokušavaju da spekulišu o tome pitanju i da onesposobe rješavanje, nisu u pravu i ne mogu imati našu podršku", rekao je Dodik.

ZAJEDNIČKI NASTUP KOALICIJE NA IZBORIMA

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da će stranke koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj nastojati da usaglase zajedničke kandidate za načelnike opština na predstojećim lokalnim izborima, dok će svaka partija na izbore izaći posebno sa svojom listom.

Đokić je nakon sastanka sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i DNS-a Markom Pavićem rekao novinarima u Banjaluci da je potvrđena opredijeljenost koalicije da na predstojećim lokalnim izborima nastupa zajednički.

On je potvrdio da je tokom susreta bilo riječi i o podršci institucijama Srpske, posebno Vladi za koju je ocijenjeno da dobro radi i da je postigla rezultate, među kojima je naveo rast industrijske proizvodnje i povećanje zaposlenosti.

Đokić kaže da će predsjednici vladajućih partija u Republici Srpskoj predložiti održavanje sjednice Narodne skupštine Srpske na kojoj bi bila razmatrana odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH koju je Savjet ministara BiH usvojio 26. januara.

On je naveo da je potrebno da Narodna skupština Srpske zauzme stav o tome, jer, kako kaže, neko treba da odgovori šta je značila procedura usvajanja dokumenta koji jeste ili nije razmatran na sjednici Savjeta ministara BiH.

Đokić je istakao da je za predstavnike vladajuće koalicije u Srpskoj bitno koliko takav dokument odstupa od ranijih stavova Narodne skupštine Srpske o tome pitanju.

"Želimo i dalje da idemo ka EU. Cilj naše koalicije jeste da se u tom pravcu napreduje, ali se mora uvažiti realnost u ovoj zemlji i čitav proces voditi na način da bude potpuno usaglašen, a da Republika Srpska u njemu bude ravnopravno prisutna", rekao je Đokić.

On ističe da se to u ovom trenutku nije desilo, što je ozbiljan problem i presedan koji su počinili nosioci političkih funkcija u institucijama BiH u kojima sjede i predstavnici Srpske, koji su donijeli štetnu odluku po Republiku Srpsku.

"Zato smatramo da ovaj proces i taj dokument treba ponovo da se razmatra u Narodnoj skupštini Srpske, nakon čega će biti utvrđeni zaključci i ustanovljena politika koju svi moramo poštovati", rekao je Đokić.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić izjavio je danas da je vladajuća koalicija u Republici Srpskoj možda jača nego ikada.

"Neki od izbora koji su u posljednje vrijeme održani po određenim lokalnim zajednicama pokazali su da je ova koalicija sada jača nego što je bila prije godinu i nešto dana", rekao je Pavić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i liderom SP Petrom Đokićem.

On je demantovao navode da je protiv referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, ističući da nikada nije rekao da je protiv referenduma.

"Rekao sam da ćemo mi, nakon toga što opozicija odbija da zajedno sa nama radi na tom pitanju, još jednom razmisliti. To nisam rekao bez dogovora sa koalicionim partnerima", naveo je Pavić.

Pavić je negirao i navode po kojima je podrška DNS-a usvajanju republičkog budžeta bila uslovljena postavljanjem kadra ove stranke na čelo "Elektrodistribucije" Pale, rekavši da je to pitanje dogovoreno mnogo ranije od usvajanja budžeta.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Vratite sto ste oteli i nemora se odvajati sudstvo bih, prigustilo je svima.

MONDO REPORTAŽE