• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad kupujemo domaće, to nije samo fraza

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Nakon reportaže o farmi Spreča koju smo vam, u saradnji sa kompanijom Milkos, donijeli prošle sedmice, pročitajte više o bračnom paru Jožef, Ivani i Ivici, koji svako na svoj način doprinose da na farmi sve savršeno funkcioniše.

 Kad kupujemo domaće, to nije samo fraza Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Kompanija Milkos prepoznala je njihovo znanje i iskustvo i već godinu dana zajedničkim snagama vode jednu od najuspješnijih farmi ove vrste u BiH.

Ivica je veterinar, koji je i vršilac dužnosti direktora farme već godinu dana. Rođen u Somboru, diplomirao u Beogradu, a u BiH je sa porodicom došao 2005. godine – poslom. Prvo su živjeli u Gradišci, a posljednjih godinu dana žive u Tuzli.

Ivana Jožef je inženjerka poljoprivrede i stočarstva, rođena Beograđanka koja kaže da je u Tuzli pronašla novi dom. Imaju troje djece, od 14, 12 i šest godina, za koje kažu da su se lijepo navikli na život u BiH i da je Tuzla zdrava sredina za porodicu.

Tokom posjete farmi Spreča, Ivica je bio naš domaćin, vodič, sagovornik i stručni saradnik. Prema načinu na koji priča o ovom mjestu, može se zaključiti koliko je posvećen svom poslu.

“Nikad se u BiH nisam osjećao kao stranac, naprotiv. Nisam se uopšte razočarao, a danas imam i državljanstvo BiH. Čak ni oko dokumenata nisam imao nikakvih problema”, otkrio nam je.

Prema njegovim riječima, naša zemlja ima veliki prirodni potencijal za ovu vrstu privrede.

“Imamo stručno znanje i resurse za razvoj govedarstva, a u BiH ima dosta perspektivnih farmi koje lako mogu da ostvare održivi razvoj. Iz sručnosti i znanja uvijek se rađa kvalitet. Za RS i ovaj dio Federacije farma od 50 do 100 krava jeoptimalna. Važno je da postoji dosta obradivih površina, kako bi se uzgajala hrana za životinje, koja je inače izuzetno skupa. Jedna krava dnevno pojede između 40 i 50 kg hrane, a proizvede četrdesetk litara mlijeka”, objašnjava Ivica.

Na farmi Spreča trenutno se uzgaja oko 1500 goveda, a kapacitet je do 2500 hiljade.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

“Čak i u razvijenoj Njemačkoj rijetko ćete naći farmu od 800-900 muznih krava, i za njih je to veliki poduhvat”, objasnio nam je.

“Moja vizija farme budućnosti je da počiva na mladim ljudima koji ovaj posao nose u krvi i imaju pet – šest godina stvarnog iskustva. Farme u BiH imaju uslove da pokriju potrebe za mlijekom u cijeloj državi, kad bi se na neki način riješili uvoza. To je stvar vlasti i razmišljanja ljudi. Ljudi treba da shvate da kupovinom domaćih proizvoda mogu da spase neke privredne grane. Kada bismo se svi toga držali - sve bi bilo drugačije”, ističe Ivica.

Prema njegovim riječima, govedarska proizvodnja se oslanja na dosta pratećih proizvodnji. Zato je tako kompleksna.

“Za uspjeh u ovom poslu, veoma je važna i podrška države. Nije riječ samo o novcu, nego i o unapređenju znanja i obrazovanja, što je važnije od novca”, naglašava.

Ivana se na farmi brine za matičnu evidenciju i selekciju. Zanimalo nas je kako su odlučili da se dosele baš u BiH.

“Ja sam bila inicijator da dođemo. Radili smo u društvenim firmama u Srbiji, a znate kako je tamo - loše plate, privatizacija na pomolu, pa smo riješili da dok smo još mladi idemo i tražimo bolje. Oduvijek sam se osjećala kao Jugoslovenka, a i živjela sam prije rata dvije godine u Tuzli, pa se tu osjećam kao kod kuće”, otkrila nam je.

Za farmu Spreča kaže da je veliki prirodni potencijal.

“Sprečansko polje je veoma plodno, a potencijal koji valja iskoristiti je ogroman. Kada je počela priča oko dozvole za izvoz u EU, stručnjaci su prvo došli kod nas, na ovu farmu, da vide ima li smisla uopšte da nas razmatraju. To dovoljno govori o povjerenju i kvalitetu farme. Došli su, vidjeli kako sve izgleda i rekli ‘pa ovo je sasvim dobro’”, dodaje.

Na pitanje o problemima s kojima se susreću, kažu da su spora administracija i politika povremeno kamen spoticanja, ali oboje su saglasni da posvećenost, rad i obrazovanje uvijek iznjedre dobre i lijepe stvari.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE