• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rajner: Hrvati u Banjaluci u najtežem položaju

Autor Anadolija

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Rajner razgovarao je u biskupiji u Banjaluci s Franjom Komaricom, banjalučkim biskupom, kao i s predstavnicima Hrvata u RS i predstavnicima hrvatskih udruženja.

Nakon sastanka Rajnera i Komarice, biskup banjalučki je izjavio kako "Hrvati nisu ovdje nikakvi divljaci, niti žele biti divljaci".

"Nažalost, bije nas negativna crna mrlja. Banjaluka ne zaslužuje crnu mrlju i želimo ovdje doprinostiti kvalitetno našim konkretnim projektima, našega Karitasa - socijalnim projektima, odgojno-obrazovnim projektima za boljitak svih ljudi, ne samo Hrvata i katolika. Molimo vas i sve oko vas da nam pomognete, da pomognete ovdašnjim političarima da razgovarate s njima, mi moramo biti i za njih ljudi i ne odustajemo od toga prava na temeljna ljudska prava i slobode, na život dostojan čovjeka. Vjerujem da ne govorim gluhim ušima", rekao je Komarica.

Rajner je, odgovarajući na pitanja novinara, prvo komentarisao situaciju u Narodnoj skupštini RS gdje je odbio da se obrati novinarima, jer pored zastave domaćina nije bilo zastave Hrvatske. Objasnio je da nije ni bila predviđena konferencija za novinare nakon stastanka, da je pristao na to, ali kada se popeo na podijum vidio je da nema hrvatske zastave.

"To ne samo da ne dogovara protokolu, diplomatskim uzusima, to je naprosto nepristojno i naravno u tome nisam htio učestvovati", rekao je Rajner i dodao da vjeruje da će ministarstvo inostranih poslova reagovati zbog ovog slučaja.

Na pitanje da li je bio problem i što nema zastave BiH odgovorio je da to ostavlja lokalnim medijima i lokalnim političarima.

"Da procjene da li je u BiH u dijelu BiH trebala biti i zastava države u kojoj se nalazimo, u to ne bih lično ulazio, ali u ovo moram ulaziti", rekao je on.

Govoreći o položaju Hrvata u BiH istakao je da je sa Komaricom puno razgovarao o tome.

"Biskup itekako brine o onom daleko premalom dijelu preostalih Hrvata u banjalučkoj biskupiji koji se suočavaju s nečim što ne odgovara onome što je proklamovano i u Ustavu BiH. Ustav BiH jasno kaže da ovdje žive tri jednakopravna konstitutivna naroda. Međutim, nažalost, neke stvari ostaju samo na papiru, a jednakopravnost i konstitutivnost nisu samo to da bude određeni omjer političara bilo na federalnoj razini, bilo na državnom nivou RS. To se ne iscrpljuje time nego se jednakopravnost i konstitutivnost vidi u svakodnevnom životu prosječnog čovjeka i ako prosječni čovjek, građanin, ima jednako pravo kao i onaj druge narodnosti da dobije posao, da se vrati na svoje ognjište da dobije neka temeljna prava i tako dalje, onda je to u uredu. Nažalost, to se ne događa i puno treba raditi na tome da se to počne barem događati ovom daleko premalom preostalom dijelom Hrvata u banjalučkoj Biskupiji", rekao je Rajner.

Istakao je da Hrvatska pokušava maksimalno učiniti za Hrvate u BiH, koji su, prema njegovom mišljenju, u najtežem položaju u Banjaluci, jer ih tu najmanje ima.

Rekao je da je s delegacijom Narodne skupštine RS razgovarao o jednakopravnosti Hrvata u RS, o mostovima kod Gradiške i kod Svilaja, koje Hrvatska podržava, te o pitanju Trgovske gore, ali i zagađenju Slavonskog Broda.

"Hrvatska podržava evropski put BiH i nama je stalo da BiH postane što prije članica EU, jer to znači da će onda BiH zadovoljiti svim onim visokim standardima koje EU postavlja pred svaku zemlju i koja svaka zemlja mora ispuniti i time postaje bolja, uređenija, normalnija za svoje građane", dodao je Rajner.

Biskup Franjo Komarica: Hrvati su ovdje Blajburg

Odgovarajući na pitanja novinara o osudama koje su se mogle čuti u javnosti zbog njegovog odlaska u Blajburg, Komarica je istakao i da je želio poručiti da se ne treba ići u Blajburg, jer "Hrvati su ovdje Blajburg".

"Ljudi, šta vi govorite ovdje, dođite u Banjaluku pa vidite tamo Blajburg, gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni zašto je njima oduzeto pravo na legitimaciju, na svoj identitet. Gdje su Banjalučani? Nemaju pravo na svoje rodno mjesto, to je Blajburg za mene. Ne dajem pardona nikome. Onaj ko osuđuje pokazuje svoje pravo lice, trebamo skinuti te maske, previše dugo nosimo te maske, necivilizirane nehumane maske", rekao je Komarica.

Još iz INFO

Komentari 9

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

Ako vam se nezivi ovde u nasoj banjaluci koja nije uopste nacjonalno nastrojena ,neka vam je sa srecom i idite . Kako vas nije sramota da kazete tako nesto nemate vi uopste ljudskosti. Jadan je hrvacki narod bas ste jadni.

mostarka

propovjeda mir,kao boziji covjek,a laze..sramno i tuzno..a kako je meni u Mostaru, mislim srbima..

Mladen

Ustaše hrvati da nekom govore o ljudskim pravima . Bilo bi smešno da nije tragično .. kad budu dali srbima u hr ljudska prava imaće ih i ovde u rs

Drakulic

@Mladen najbolnije od svega je cinjenica da su zasticeni kao bijeli medvjedi. Pu

milutin

I osta ziv, sta lupi

MONDO REPORTAŽE