• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Strancima smo svi mi u BiH budale

Autori mondo.ba Autori SRNA

Ustavni sud je jedno dekadentno mjesto u kojem se radi pod plaštom neke velike priče i namještenih ambasadora, za koje smo mi svi ovdje budale - i Srbi i Bošnjaci i Hrvati, kaže predsjednik RS Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je da će prioritet kojim će se Srpska baviti u narednom periodu biti donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, što je pitanje u vezi sa kojim, kao predsjednik Republike, traži okupljanje svih Srba i srpskih političkih predstavnika.

"U BiH ne smije da bude više nikakvih odlučivanja dok se ne odluči o Ustavnom sudu", poručio je Dodik u intervjuu Srni i dodao da u tom pogledu od opozicije u Srpskoj, kao predsjednik Republike, traži da se ponaša korisno za Republiku Srpsku.

Dodik je napomenuo da je Ustavni sud jedno dekadentno mjesto u kojem se radi "pod plaštom neke velike priče i namještenih ambasadora" koji govore kako je to pravično, a oni u svojoj zemlji ne bi trpili da "im dođe stranac i nešto namjesti".

"Oni (time) govore da smo mi svi ovdje budale - i Srbi i Bošnjaci i Hrvati. Ja neću da živim u takvoj državi", istakao je predsjednik Srpske.

On je naglasio da će istovremeno politika Srpske biti kritički odnos prema nadležnostima prenesenim na nivo BiH, čije će vraćanje tražiti.

"Mi ćemo u doglednom vremenu pripremiti sve zakone koji će to vratiti u prvobitno stanje. Predložićemo na nadležna mjesta, a ako (drugi to) neće - znaćemo da neće, ali ćemo tada to znati institucionalno", istakao je Dodik.

On je pojasnio da, kada govori o nadležnostima u BiH i njihovom vraćanju, govori o formalno-pravnim pozicijama, a formalno-pravna pozicija BiH je Dejtonski sporazum i njegov Ustav.

"Ono što piše u Ustavu je potpuno različito od onoga što jeste u stvarnosti, i tu stvarnost treba preispitati i dovesti u ustavne okvire", kaže Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da u tom pogledu govori o poštivanju i opstanku međunarodnog ugovora najvećeg autoriteta - Dejtonskog sporazuma, a ne o povratku u prošlost kako to bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čini govoreći da bi Bošnjaci mogli tražiti "povratak na 1991. godinu i Ustav Republike BiH" ukoliko Dodik nastavi sa insistiranjem na vraćanju prenesenih nadležnosti.

"Ako već hoće da ide do kraja, mogli bi otići i nekoliko vijekova unazad pa bi se ispostavilo da je Bakir Izetbegović Srbin, pa da mu kažem `tvoji su preci bili naši ljudi i nemoj bježati od toga`", rekao je Dodik i napomenuo da samo traži poštivanje međunarodnog ugovora i da se o tim stvarima mora razgovarati.

Kao primjer problema oduzimanja nadležnosti što se čini pravnim nasiljem u BiH, Dodik navodi pitanje vojne imovine koja se želi oteti Republici Srpskoj.

"To je nasilje u BiH. U trenutku najvećeg autoriteta visokog predstavnika Pedija Ešdauna, koji je bio arogantan i posvećen muslimanskim interesima u BiH, on se nije usudio da radi ovo, a sada pokušavaju da to učine. Naravno da to neće proći. Možete da donosite kakve hoćete odluke, da nas optužujete za nepoštivanje vaših sudova, to nas ne zanima", poručio je Dodik.

On je napomenuo da nigdje u Ustavu i Dejtonskom sporazumu ne piše da imovina pripada BiH, već je navedeno da BiH pripadaju izričito data ovlaštenja, a da sve ostalo pripada entitetima.

"U tim izričito datim ovlaštenjima nema imovine... Normalno je da imovina iz sukcesije pripada BiH, ali BiH ima svoju unutrašnju strukturu i zna se ko je za šta nadležan. Nećete nam to oteti, nećemo to uknjižiti! Možete da skačete i dovodite svoje ambasadore da igraju ovdje koliko hoće, neće to proći!", kategoričan je predsjednik Srpske.

On je poručio da je ovo momenat u kojem će se BiH dijeliti - ili će nastaviti dalje ili neće.

"Ovo je bezočna otimačina. Nađite mi ustavni osnov za jednu takvu odluku. To njih ne interesuje, ali mene interesuje. Ustavni osnov nek mi pokažu pa ću to poštovati", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je to prevara i nasilje, "priča iz turskog vakta `kadija te tuži, kadija ti sudi`, a ti Srbine ima da ćutiš". "E, sad smo u nekom drugom vijeku", naglašava Dodik.

Uz podsjećanje da Srpska ima pripremljen zakon u kome je navedeno da se odluke Suda i Tužilaštva BiH neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske, Dodik upozorava da takva zloupotreba institucija od Bošnjaka, poput ove u slučaju imovine, dovodi Srpsku do trenutka kada će donijeti taj zakon.

"Pa da vidimo ko će natjerati Republiku Srpsku da se drugačije ponaša. Hoćete li nam uvesti sankcije? Uvedite šta hoćete, ali ne možete nas ponižavati", poručio je Dodik i istakao da nema pravne države ako u njoj sudovi donose odluke kako im kaže bošnjačka politika podržana od nekih ambasadora.

Predsjednik Srpske je pozvao ambasadore da se bave svojim ambasadorskim poslovima i da prestanu da ovdje drže političke pridike, poput onih koje je britanski ambasador Edvard Ferguson iznio juče - 25. novembra, baš na dan kada Bošnjaci obilježavaju "dan državnosti BiH" koji ne postoji ni u jednom zakonu, niti ga prihvataju svi u BiH.

"Ne može on držati lekcije nama ovdje. Nije on taj koji je ovdje akreditovan da bi držao moralne pridike političarima u BiH", rekao je Dodik.

On je napomenuo da je političare u BiH izabrao narod. "On (Ferguson) kaže eto narod je opet izabrao... Pa njemu ne valja ni narod, on bi mijenjao sve - pa i narod, sve bi stavio pod svoje i onda odavde otišao, eto - vi se sad ovdje kuvajte u tom bosanskom loncu, nema veze šta će izaći od vas", navodi Dodik.

On je dodao da bi Fergusonu bolje bilo da objasni šta se to dešava sa EU i Velikom Britanijom.

"Kako to da njegova zemlja ima pravo da izađe iz EU, a drugi nemaju pravo... Po kom osnovu on sebi pribavlja ta prava, a drugima ne da ta ista prava? Zašto on misli ako je neka istorijski velika država i nacija da nema potrebe da ikome išta objašnjava? Nije danas samo važna veličina, nego su važni principi za koje se neko zalaže, a on se zalaže za različite principe - on ima pravo, a drugi nemaju", rekao je Dodik.

U tom pogledu, Dodik je poručio da Srbi nikada ne smiju da zaborave da je Velika Britanija predložila Savjetu bezbjednosti UN rezoluciju kojom bi se srpskom narodu za sva vremena utisnuo pečat genocidnosti.

"To govori koliko su oni spremni da nas ovdje uvaže", zaključio je predsjednik Srpske u intervjuu Srni.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zena-zmaj

I ne samo njima. @Gz - jeste.

Gz

Posteno. Drugo da li je stvarno porodica Izetbegovic bila nekad srpskog porijekla. Da mi odgovori neko ko bas zna pravu istinu a ne rekla kazala

MONDO REPORTAŽE