• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kasipović i Mektić: BiH nije na "crnoj listi"

Autori mondo.ba Autori Agencije

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović razgovarao sa ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem o preporukama za uklanjanje BiH sa "sive liste" Manival-a i FATF-a

Kasipović je izjavio danas da je sačinjena radna verzija krivičnog zakona Srpske, što je jedan od uslova za uklanjanje BiH za "sive liste" EU. Komiteta eksperata Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Manival) i Međunarodne radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca i finansiranja terorizma (FATF).

Kasipović je istakao da bi Vlada Srpske trebalo da u narednih 15 dana utvrdi krivični zakon Republike Srpske i uputi ga u skupštinsku proceduru, te podsjetio da BiH nije na "crnoj listi" Manivala i FATF-a.

"Nije tačno da je BiH na `crnoj listi` Manival-a i FATF-a. Obaveza BiH i njenih entiteta je usvajanje određenih zakonskih prijedloga do kraja ove godine kojima bi bila eliminisana opasnost od uvrštavanja na `crnu listu`", rekao je Kasipović novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem.

On je naveo da je u okviru krivičnog zakonodavstva, na precizan način, potrebno regulisati pitanje terorizma i svega što može dovesti do finansiranja terorističkih aktivnosti.

Mektić je naglasio da BiH, osim krivičnog zakonodavstva, mora usvojiti registar nevladinog sektora i u Federaciji BiH zakon o vrijednosnim papirima, što su uslovi za uklanjanje BiH sa "sive liste".

"Veoma smo blizu ispunjavanja uslova i bila bi šteta da u finišu ne uspijemo završiti posao. Ukoliko ne bi uspjeli, u tešku situaciju bi doveli sve naše građane, kompanije i institucije", rekao je Mektić.

On vjeruje da će BiH i njeni entiteti ispuniti sve potrebne uslove Manivala i FATF-a.

Mektić: BiH nisu potrebni stranci

Ministar bezbjednosti BiH izjavio je da BiH nisu potrebni stranci, a posebno u Ustavnom sudu BiH.

"Stranci ne mogu donijeti nikakvu sreću BiH. U BiH se isključivo moramo osloniti na sopstvene snage i raditi u korist naših građana, a ne da se bavimo politikantstvom", rekao je Mektić.

On tvrdi da su ministri u Savjetu ministara BiH iz Republike Srpske uvijek spremni da rade u interesu Srpske, pravde i vladavine prava, te da rješavaju pitanje Ustavnog suda u BiH.

"Sigurno je da ću se odazvati na eventualni poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ako će sastanak biti u interesu Republike Srpske i s ciljem sprečavanja mogućnosti nasilne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma", dodao je Mektić.

Govoreći o izgradnji zgrade Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, Mektić je ponovio da bi njena gradnja, kako je planirana prije poništavanja tendera, bila klasični kriminal, ali i da mora biti poništen javni tender za izradu putnih isprava, vozačkih dozvola i ličnih karata, čija je vrijednost 25 miliona evra, jer ga može ispuniti samo jedna kompanija.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Mozda i nije ako ima neka crnja od "crne" liste

MONDO REPORTAŽE