• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma

Autor mondo.ba

Ustavni sud BiH poništio je rezultate referenduma o Danu Republike Srpske koji je održan 25. septembra ove godine

Na plenarnoj sjednici u Sarajevu Ustavni sud je usvojio zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i drugih "za rješavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska" u vezi sa Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula, saopšteno je iz Suda.

Sud je utvrdio da navedena odluka nije u saglasnosti sa Ustavom BiH (članom I/2. i članom VI/5.) zato što je njom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda, koju su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti.

Ustavni sud je poništio rezultate referenduma održanog 25. septembra zato što je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj mjeri od 17. septembra.

Karan: Ustavni sud BiH se stavlja iznad naroda

Referendum o 9. januaru kao Danu Republike održan je 25. septembra ove godine, a građani su se tada, sa procentom od 99,79% odsto, izjasnili da ovaj datum žele da obilježavaju kao Dan Republike Srpske.

Prethodno je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 26. novembra prošle godine prihvatio apelaciju člana Predsjedništva Bakira i 9. januar kao Dan Republike proglasio nesutavnim. Sud je smatrao da Republika Srpska ima pravo da obilježava Dan Republike, ali da to ne može da bude 9. januar jer taj datum nije prihvatljiv za sve građane jer se "preklapa" sa vjerskim praznikom.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je do sada saslušalo nekoliko aktera referenduma, najviše članova Komisije za sprovođenje referenduma u RS. Poziv je stigao i predsjedniku RS Miloradu Dodiku.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Zbogom Bejha ! Narod RS-a se pita a ne Us*ani Sud BiH

zena-zmaj

Ustavni sud BIH (Bakira Izetbegovica Hajvana)

MONDO REPORTAŽE