• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Načinjen prvi korak ka spajanju izbora u BiH

Lideri stranaka koje čine većinu na nivou BiH formirali su tim za izradu izmjena izbornog zakonodavstva BiH koje bi trebalo da omoguće i izmjenu Izbornog zakona BiH koja bi dovela do istovremenog održavanja lokalnih i opštih izbora 2018.

Prema pisanju "Dnevnog avaza", u ovu grupu od devet članova imenovani su predstavnici Saveza za promjene, SBB-a, SDA i HDZ-a BiH, uglavnom pravni stručnjaci i parlamentarci koji će konačni prijedlog izmijenjenog zakona uputiti u parlamentarnu proceduru.

Za sada postoji usaglašen stav da izmjene izbornog zakonodavstva moraju da idu u pravcu koji će dovesti do toga da lokalni i opšti izbori 2018. godine budu održani istovremeno.

Različiti prijedlozi i dileme da li bi i opštinski i opšti izbori trebalo da budu održani istog dana ili možda istog mjeseca u različitim danima tek će biti rješavane. Ova radna grupa trebalo bi da se bavi i uvođenjem elektronskog glasanja u BiH.

Trebalo bi da budu razmotrene i izmjene Zakona koje bi konačno trebalo da omoguće izbore koji će da obezbijede potpunu popunu Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva razmatraće i pitanje podizanja izbornog cenzusa, koji je sada tri odsto na minimalno pet odsto.

Prvi sastanak ove grupe trebalo bi da bude održan naredne sedmice.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

xy

To bi bilo odlicno, manji troskovi, veca izlaznosr.

Gz

Moze, samo morat ce te za to pitat i RS, odnosno, dogovorit sa RS

MONDO REPORTAŽE