• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIK: Poštovati odluke Ustavnog suda

Autor SRNA

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira /PIK/pozvao je danas na puno poštivanje relevantne odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima Republike Srpske.

  Istaknuta je potreba, kako se navodi, uvažavanja vladavine prava i ovlašćenja svih institucija na nivou BiH, koja se ne smiju ugrožavati, a entitetske nadležnosti i dalje treba u potpunosti poštovati.

U kominikeu, objavljenom nakon dvodnevnog zasjedanja Upravni odbor PIK-a, navodi se da je ovo tijelo primilo k znanju da je Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma o Danu Republike Srpske jer je sproveden na osnovu odluke za koju je utvrđeno da nije u skladu sa Ustavom BiH.

Upravni odbor PIK-a posebno je apelovao da odgovorni politički lideri u Federaciji BiH /FBiH/ deblokiraju rad federalnog Parlamenta, čiji domovi su od jula imali mali broj sjednica i koji ne smiju biti taoci nepostojanja konsenzusa o određenim zakonskim prijedlozima.

Konstatovan je napredak koji je BiH postigla u težnjama ka EU, što je potvrđeno u septembru odlukom Savjeta EU da pozove Evropsku komisiju da podnese mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo, a u tom kontekstu pozdravljen je dogovor o mehanizmu koordinacije.

Upravni odbor pozvao je vlasti u BiH da ubrzaju provođenje Reformske agende - socijalno-ekonomskih reformi, reformi u oblasti vladavine prava, pravosuđa i javne uprave, što je već dogovoreno i u Opredjeljenju za integraciju u EU.

Kada je riječ o izbornim rezultatima koje je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH objavila 2. novembra, Upravni odbor PIK-a izrazio je žaljenje što je obustavljen izborni proces u Stocu, te napomenuo da su izborne neregularnosti i zastrašivanje neprihvatljivi i da nadležne institucije moraju provesti istragu i procesuirati odgovorne.

Upravni odbor pozvao je CIK BiH da bez daljeg odgađanja donese odluku o ponovnom održavanju izbora u Stocu, navodi se u kominikeu.

Upravni odbor izrazio je žaljenje zbog činjenice da političke stranke u posljednjih šest godina nisu ispunile obaveze u vezi sa provođenjem presude Ustavnog suda BiH o izbornom sistemu u Mostaru. Sve stranke, a posebno SDA i HDZ BiH, pozvane su da postignu kompromis i omoguće biračima u Mostaru da iskoriste osnovno pravo na glasanje.

Upućen je apel svim političkim, društvenim i vjerskim liderima u BiH da unapređuju razumijevanje i toleranciju i da se suzdržavaju od negativne i politike podjele, kao i radnji i retorike koji idu u tom pravcu, te istorijskog revizionizma i provokativne upotrebe simbola, što može imati efekat radikalizacije pojedinaca i zajednica.

"Posebno je potpuno neprimjereno da iko, a posebno lideri i institucije, hvale, veličaju i dodjeljuju priznanja ratnim zločincima ili fašističkoj ideologiji iz Drugog svjetskog rata. Genocid, ratni zločini i zločini protiv čovječnosti ne smiju se zaboraviti, niti poricati", napominje se u kominikeu.

Izražena je zabrinutost zbog prijetnji radikalizma i ekstremizma u BiH, uključujući finansiranje terorizma.

Zemlje-članice NATO-a i Japan čestitale su vlastima BiH na okončanju "Pregleda odbrane" i pozvali ih da nastave sa njegovom primjenom. Izrazili su punu podršku svim nadležnim organima vlasti u okviru procesa registracije vojne imovine i apelovali na njih da intenziviraju napore radi aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u, u skladu sa zvaničnim zahtjevom koji je podnijelo Predsjedništvo BiH 2009. godine i Zakonom o odbrani iz 2006. godine.

 Zemlje-članice NATO-a i Japan podsjetili su na odluku Ustavnog suda iz 2012. godine prema kojoj perspektivna vojna imovina, zajedno sa drugom državnom imovinom, pripada državi, te pozvali organe vlasti Republike Srpske da omoguće, odnosno da ne prolongiraju, registraciju takve imovine koja se nalazi na teritoriji Srpske.

Oni su izrazili zabrinutost u vezi sa odbijanjem organa vlasti Republike Srpske da poštuju odluku koju je donio Sud BiH u predmetu koji se odnosi na perspektivnu imovinu lociranu na Han Pijesku. Upravni odbor PIK-a sljedeći sastanak će održati u Sarajevu, 6. i 7. juna iduće godine.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Belosvetski olos. Ma more mars. Ni vi ni stotinu Ustavnih sudova nam ne mozete zabranit Dan RS-e

MONDO REPORTAŽE