• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodni dan ljudskih prava

Autor SRNA

Narodna skupština RS posvećena je uspostavljanju, garantovanju i zaštiti najviših međunarodnih standarda u oblasti ljudskih prava i sloboda što je u osnovi ustavnog, pravnog i političkog sistema Srpske.

To je izjavio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

"Ostvarivanje i zaštita ljudskih prava i sloboda svih, posebno najugroženijih kategorija i manjinskih zajednica, nezaposlenih, djece i omladine, osnova je svakog demokratskog, modernog i slobodnog društva, vladavine prava i pravne države", naveo je Čubrilović, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

On je dodao da su, s obzirom na to da još postoji ugrožavanje prava i sloboda, kao posljedica tragičnih sukoba u BiH i regionu, od izuzetnog značaja aktivnosti na poboljšanju stanja ljudskih prava i sloboda na putu evropskih integracija.

"U ostvarivanju osnovnih prava i sloboda poseban značaj ima ravnopravnost i jednaka zaštita kolektivnih i individualnih prava, što je osnova stabilnosti, prosperiteta i boljeg života svih građana", istakao je Čubrilović.

On je rekao da je napredak moguće ostvariti samo uz objektivan, uravnotežen i pravedan pristup svih u BiH, uključujući predstavnike međunarodne zajednice, u vezi sa kršenjem međunarodnog, ratnog i humanitarnog prava, koje podrazumijeva pravičniji pristup prema uzrocima, karakteru i posljedicama tragičnih sukoba na ovim prostorima.

"Neophodno je uložiti dodatne napore u ostvarivanju prava konstitutivnih naroda i građana, uz međusobno poštovanje, toleranciju i saglasnost o svim pitanjima važnim za našu budućnosti", rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, dodajući da je zaštita ljudskih prava civilizacijska tekovina i da je neophodno predano raditi na ispunjavanju svih načela o ljudskim pravima i slobodama.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svake godine 10. decembra, na dan kada je 1948. godine potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, kojom je priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i bezbjednost, bez ikakvih razlika.

SVAKA DRUGA ŽENA U BiH NAKON 15. GODINE DOŽIVJELA NEKI OBLIK NASILJA

Svaka druga žena u BiH nakon 15. godine doživjela je neki oblik nasilja, pri čemu je najzastupljenije psihološko nasilje, a potom slijedi fizičko, saopšteno je danas iz Agencije UN za prava žena (UN Women) povodom završetka kampanje "Šesnaest dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja".

U saopštenju se dodaje da su izvršioci nasilja nad ženama u BiH najčešće intimni partneri ili članovi porodice, te da ne postoje znatne razlike u prisustvu nasilja nad ženama i djevojčicama u ruralnim sredinama u odnosu na urbane.

Agencija UN za prava žena u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost polova BiH i džender centrima Republike Srpske i Federacije BiH pod sloganom "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama" sprovela je u BiH ovu kampanju, koja je završena danas, na Međunarodni dan ljudskih prava.

U sklopu kampanje građani pet gradova u BiH - Banjaluke, Bijeljine, Tuzle, Mostara i Sarajeva pritiskom na taster posebno postavljenih brojača dali su 12.228 obećanja za isključenje nasilja nad ženama i djevojčicama, a putem posebne internet stranice još 850 obećanja.

U proteklih 16 dana sprovedene su i brojne edukativne aktivnosti širom BiH.

Iz Agencije UN za prava žena navode da su kampanju u velikom broju podržali građani BiH, obrazovne institucije, sportski kolektivi, te uspješni muškarci iz raznih segmenata javnog života.

Vršilac dužnosti predstavnika kancelarije Agencije UN za prava žena u BiH Amna Muharemović ocijenila je da je ovogodišnjom kampanjom poslata važna poruka o odgovornosti svih pojedinaca i društva za prepoznavanje i reagovanje na nasilje nad ženama i djevojčicama.

"Djevojčice i žene još su često izložene ozbiljnim oblicima nasilja kao što su nasilje u porodičnim i partnerskim odnosima, seksualno uznemiravanje, silovanje i proganjanje, a dešava se da se takvi slučajevi završavaju i smrtnim ishodom", upozorila je direktor Agencije za ravnopravnost polova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

Ona je istakla da društvo mora zauzeti stav nulte tolerancije prema nasilju nad ženama.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE