• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Demobilisani vojnici RS prijete samoubistvom!

Autor mondo.ba

Demobilisani borci iz Republike Srpske u Oružanim snagama BiH zaprijetili su masovnim samoubistvom na Dan RS, 9. januara, ukoliko im ne bude omogućeno prijevremeno prenzionisanje ili vraćanje u profesionalnu vojnu službu.

To je naveo Branko Vuković iz Istočnog Sarajeva, u pismu koje je uputio predsjedniku Narodne skupštine Srpske Nedeljku Čubriloviću i medijima, javlja Euroblic. Kako je napisao, ukoliko bivši vojnici ne budu u prilici da se približe institucijama RS u kojima bude obilježavan praznik, „ovo nedjelo onda će izvršiti“ tamo gdje živi Čubrilović, premijerka RS Željka Cvijanović, odnosno ispred zgrade Narodne skupštine RS, koju, zajedno sa Vladom, smatraju najodgovornijom "za nasilje i terorizam protiv sopstvenih boraca i građana“.

"Jedan od četvorice ovih bivših boraca je 28. novembra izašao iz ustanove koja se bavi liječenjem psihičkih problema, treba da znate da će se situacija oteti kontroli. Molimo vas da ne dozvolite dalje gaženje bivših boraca", navodi se u pismu, u ime 348 bivših vojnika, od kojih neki imaju i sudske presude kojima im se garantuje penzija.

Pismo možete pročitati ovdje i ovdje.

Vuković je Čubriloviću pisao i u aprilu ove godine, ali mu je tada odgovoreno da u rješavanje problema penzionisanja treba uključiti i brojne druge institucije RS i BiH.

Bivši vojnici su nezadovoljni jer od tada do sada ništa nije učinjeno u njihovom slučaju.

Podsjećanja radi, profesionanalni vojnici u OS BiH mogu da ostanu do 35. godine života, nakon čega imaju pravo na otpremninu.

Još iz INFO

Komentari 8

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

goran

Ovdje ima dosta neistine,kao prvo nema otpremnine kad se odlazi iz osbih,imaju samo oficiri i podoficiri koji rade do penzije,kao drugo ovi momci su trazili da ostanu da rade u vojsci a to nije im omoguceno pa su onda na nivou bih politicari doneli odluku,odnosno usvojili zakon o penzionisanju po kojem su svi pripadnici koji su bili u ratu najmanje 2g a ostali da rade u vojsci posle rata i bili do 2010 u vojsci imaju pravo da se penzionisu,to je federacija ispostovala i poslala u penziju preko 1500 vojnika a rs nije svojih 348 koji imaju pravo po tom zakonu,znaci ovdje se radi o diskriminaciji i nepostivanju zakona,ustavni sud bih je presudio u koris vojnika ali opet rs nepostuje i ponizava svoje borce,to su momci koji su sa svojih 18 g krenuli u rat i vecinom bili u elitnim jedinicama i njihova mladost je unistena i oni samo traze da se ispostuje zakon ,ruzno je da budes u istoj firmi a razliciti arsini se koriste i ostala dva naroda se ismijavaju kako rs ponizava svoje vojnike,to vam je istina

Gz

Masovnim samoubistvom, imaju li toliko naoruzanja ?

Eror

Kolko imaju slobodnog vremena mogu 3 zanata jos nauciti i nece gladni ostati,ruku dici na sebe zbog posla ,digni ruku sa krampom namuci se malo u zivotu

Mostarka

Ako se odlucite na samoubistvo i ja cu doci da to ucinim sa vama,jer sam kukavica da to uradim sama,nemam ja nikakvih zahtjeva od vlade niti sta ocekujem nabolje u daljem zivotu sa svojim godinama,vec jos goru bijedu.

?

Jeste vi vojnici ili babe?

MONDO REPORTAŽE