• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS: Kvorum će činiti samo 28 poslanika

Autori mondo.ba Autori Žarko Marković

U prijedlogu izmjena i dopuna Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske predviđeno je smanjenje kvoruma sa 42 na 28 poslanika.

 NSRS: Kvorum će činiti samo 28 poslanika Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

To će u velikoj mjeri olakšati posao vladajućoj većini u aktuelnom sazivu NSRS s obzirom da se u proteklom periodu često dešavalo da pripadnici skupštinskih službi jure poslanike većine po hodnicima i restoranu kako bi imali kvorum. To se uglavnom dešavalo na tačkama koje je opozicija bojkotovala i napuštala salu.

Smanjenjem kvoruma na 28, što je trećina od ukupnog broja poslanika još više će prorijediti broj poslanika u skupštinskim klupama. Prevedeno u praksu, to znači da će tek u danima za glasanje ili prilikom rasprava o izuzetno važnim tačkama sala biti puna.

Inače, Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske jutros je započeo raspravu o usaglašavanju Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske, koja je prekinuta zbog početka plenarnog zajedanja drugog dijela 15. redovne sjednice.

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo na društvenim mrežama je objavio da je skupštinska većina odlučila da ga izbaci iz članstva Kolegijuma. Obrazloženje je da u Kolegijumu mogu da sjede samo šefovi klubova poslanika, ali ne i šefovi poslaničkih grupa. Napredna Srpska u NSRS ima samo poslaničku grupu.

U nastavku sjednice Kolegijuma, o čijem terminu će javnost blagovremeno biti obaviještena, članovi Kolegijuma će usaglašavati i kodeks ponašanja narodnih poslanika, koji je uz Odluku o izmenama i dopunama Poslovnika Kolegijumu dostavio predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Pomislih da ce smanjit broj poslanika, pa rekoh konacno nesto pametno i od njih. Jes vraga oni hoce da im je 1/3 vecina. Joj. Necu dalje . . .

MONDO REPORTAŽE