• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud BiH: Svjedok nije svjedočio jer je iznerviran

Autor SRNA

Suđenje za zločine počinjene nad srpskim civilima u logoru Dretelj kod Čapljine odgođeno je, nakon što je zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH, pod pseudonimom "D", izjavio da ne želi svjedočiti, jer je iznerviran.


Svjedok je trebalo da svjedočiti na suđenju Ivanu Mediću i Tonći Rajiču, bivšim pripadnicima HOS-a.

Medić je optužen da je od 5. maja do 17. augusta 1992. godine učestvovao u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine, te prisiljavanju na seksualni odnos srpskih civila u logoru Dretelj. Tužilaštvo BiH tereti Rajiča za pokušaj ubistva jedne osobe.

Tužilac Stanko Blagić rekao je da zaštićeni svjedok "D", koji se nalazi na izdržavanju kazne, nije želio razgovarati s Tužilaštvom, te je naveo da je svjedok zatražio medicinsku pomoć jer ga je "iznervirao policajac". Nakon kraće pauze, Tužilaštvo je obavijestilo Sudsko vijeće da nije moglo razgovarati sa svjedokom "D".

"On je zatražio da uđe u sudnicu i lično vama kaže zašto ne želi danas da svjedoči, zašto je iznerviran", rekao je tužilac Blagić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Sead Đikić konstatovao je da je svjedok "D", prema informaciji koju je dobio od Sudske policije, "inače poznat po nepoštivanju osoba", te upitao Tužilaštvo da li može garantovati da svjedok neće praviti probleme u sudnici. Nakon što je Tužilaštvo kazalo da to ne može garantovati, Sud BiH je odgodio ročište i sugerisao Tužilaštvu da utvrdi da li je moguće da on svjedoči.

Suđenje će biti nastavljeno 13. januara

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE