• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: Srpska veća prijetnja od terorizma

Autor SRNA

Predsjednik SDA izjavio je danas u Sarajevu da su Republika Srpska, njeno rukovodstvo i predsjednik Srpske Milorad Dodik veća prijetnja ustavnom poretku i teritorijalnom integritetu BiH, nego ekstremizam i terorizam.

Izetbegović je na današnjoj tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za medije SDA istakao da je ekstremizam u BiH u ovoj godini gubio energiju i da, prema njegovom mišljenju, očigledno jenjava, jer u 2016. godini nije zabilježen nijedan odlazak građana BiH na strana ratišta.

Izetbegović smatra da su, s druge strane, "opstrukcije" vlasti Republike Srpske oličene u nastupima i aktivnostima Milorada Dodika prešle crvenu liniju, ušle u zonu protivustavnog i protivzakonitog djelovanja i prijete blokadama sistema i udarom na ustavnopravni poredak i terirotijalni integritet BiH.

"Ključni generator lošeg stanja u Republici Srpskoj Milorad Dodik svojim upornim napadima na BiH, OHR, Ustavni sud, nametanjem nacionalističkih i secesionističkih tema pokušava da odvuče pažnju od problema koji sve teže pogađaju građane Republike Srpske", tvrdi Izetbegović.

On smatra da je Federacija BiH, mada organizaciono i politički daleko složenija od Republike Srpske, zabilježila bitno bolje rezultate u ekonomskom oporavku i u odnosu na Republiku Srpsku zaostaje samo u segmentu izgradnje kapitalnih objekata.

Za inicijativu Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim bi iz ove institucije bile otklonjene sudije stranci, Izetbegović smatra da je "sasvim jasno da je njen cilj otklanjanje prepreke realizacije Deklaracije o samostalnoj Republici Srpskoj usvojene na Saboru SNSD-a u aprilu 2015. godine, kojom se za 2018. godinu najavljuje raspisivanje referenduma o otcjepljenju Srpske od BiH".

"Jedini za SDA prihvatljiv vid preispitivanja pravosudnog sistema u BiH jeste argumentovano preispitivanje rezultata rada pravosudnih institucija na tragu inicijative SDS-a, s ciljem unapređenja efikasnosti u borbi protiv korupcije na svim nivoima vlasti", naglašava Izetbegović.

Izetbegović je za Fikreta Abdića rekao da je najveći izdajnik bošnjačkog naroda i ratni zločinac.

Kad je riječ o četvorici poslanika SDA u Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji su najavili da će napustiti Klub poslanika SDA, Izetbegović je naveo da odnos prema svakom od njih pojedinačno neće biti isti.

Izetbegović smatra da će razvoj događaja u BiH u 2017. godini u izvjesnoj mjeri zavisiti od međunarodnog konteksta koji će se dinamično mijenjati i koji se u ovom času ne može predvidjeti

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Curla

Srpki presjednik javno prijeti gdje njegova stranka nije glavna taj grad nece dobiti ni 1km pomoći

Gz

Pa normalno da je za teroristu Republika Srpska opasnija. Nek mirno spava RS nema dodirnih tacakb sa Bejha

Мисирац

Па штедели смо!!!

MONDO REPORTAŽE