• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnadak: RS stremi evropskim vrijednostima

Autor SRNA

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak poručio je da će i u narednoj godini fokus biti na evropskom putu i tome da Savjet ministara BiH i članovi Savjeta iz Srpske što više rade za Republiku Srpsku.

  Crnadak je ocijenio da je ova godina bila veoma dobra, posebno kada je riječ o evropskom putu BiH, što je od velikog interesa i za Republiku Srpsku, u kojoj živi narod koji poštuje i stremi evropskim vrijednostima.

On očekuje da BiH ispuni rok kada je riječ o popunjavanju Upitnika EU, kao i da početkom marta vlade Srpske i FBiH i Savjet ministara održe zajedničku sjednicu i naprave presjek šta je urađeno i šta su eventualno političke prepreke.

"Mehanizam koordinacije će morati pokazati da li funkcioniše onog momenta kada bude bilo potrebe da se iskoordinišu stavovi različitih nivoa vlasti. Još to nismo imali, očekujem da vrlo brzo vidimo da li mehanizam koordinacije radi. Optimista sam", rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da je i popis jedno od pitanja u vezi kojeg će se morati postići politički dogovor da bi BiH uspješno odgovorila na Upitnik i nastavila put ka EU.

Crnadak je najavio da bi se već u prvom kvartalu naredne godine mogle održati druga zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije, kao i prva zajednička sjednica Savjeta ministara i Vlade Hrvatske.

On je naveo da bi na sjednicama bilo riječi o pitanjima značajnim za svakodnevni život, infrastruktura, granična pitanja, zagađenje u Brodu i slično.

Crnadak je pozitivno ocijenio vijest da će predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u februaru posjetiti Sarajevo, te dodao da će to biti krupan korak ka napredovanju odnosa između BiH i Srbije, prije svega između Srba i Bošnjaka.

On je istakao da jačanje regionalne saradnje ostaje prioritet i u narednoj godini, ne samo sa Srbijom i Hrvatskom već i sa Crnom Gorom.

Prema njegovim riječima, događaj koji je obilježio ovu godinu bio je ministarski sastanak Centralnoevropske inicijative u Banjaluci, kao najveći međunarodni politički događaj koji je promovisao i Banjaluku, Srpsku i BiH.

On je podržao stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića kada je riječ o izboru stranih sudija u Ustavni sud BiH, odnosno da Ivanić ne podržava takva imenovanja, te pozvao bivšeg člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića da objasni zašto je glasao za imenovanje stranog sudije 2011. godine.

Crnadak je poručio da strane sudije nikada neće dobiti podršku za Ustavni sud dok je PDP u vlasti na nivou BiH.

Komentarišući podizanje optužnice protiv Dragana Vikića, Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića zbog ratnih zločina nad pripadnicima JNA u aprilu 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu, Crnadak je rekao da svako za koga postoji sumnja mora biti istražen i svako za koga se utvrdi odgovornost mora biti sankcionisan, bez obzira o kome je riječ.

Odluku Senata Univerziteta Sarajevo o neodržavanju predavanja i ispitnih rokova na fakultetima Univerziteta petkom radi klanjanja džuma-namaza, Crnadak je ocijenio katastrofalnom i nada se da će odluka biti promijenjena.

On nije mogao potvrditi da li će prisustvovati obilježavanju 9. januara - Dana Republike, ali je rekao da će 8. januara prisustvovati polaganju vijenaca za poginule borce iz prethodnog rata.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE