• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ispijmo šampanjac ili rakiju - za 9. januar

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da niko ne može natjerati građane Srpske da 9. januar - Dan Republike ne osjećaju kao praznik i poručio da će se ovaj datum slaviti, svidjelo se to nekome ili ne.

 Dodik: Ispijmo šampanjac ili rakiju - za 9. januar Izvor: MONDO/Nebojša Šatara
Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

  Dodik je u intervjuu za Glas Srpske, koji prenosi Srna, naveo da je Srpska usvojila Zakon o Danu Republike Srpske potpuno legitimno i da nema mogućnosti da to bilo ko zaustavi.

On je ocijenio da je izlazak na referendum ozbiljna pobjeda naroda koji mora ostati okupljen oko 9. januara. Dodik je pozvao sve da na Dan Republike pokažu da su shvatili da su dio velike želje i ljubavi, kao i velike Republike Srpske koja slavi svoj dan.

"To može svako od nas učiniti isticanjem zastave na kući, ispijanjem čaše šampanjca ili naše domaće rakije. Poželimo Srpskoj tog dana sve najbolje", poručio je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što će obilježavanju Dana Republike prisustvovati visoka delegacija Srbije, njen predsjednik Tomislav Nikolić, članovi Vlade Srbije, NJegova svetost patrijarh srpski Irinej i niz važnih ljudi.

On je dodao da će obilježavanju Dana Republike prisustvovati i međunarodni prijatelji Srpske i, kako vjeruje, jedan broj ambasadora. Govoreći o novim referendumima koje je najavio, Dodik je rekao da s tim u vezi ima važnih pitanja, ali da se o pojedinim mora izgraditi politički konsenzus. U tom smislu,

Dodik je pomenuo činjenicu da Republika Srpska iz Ustava nije izbrisala smrtnu kaznu, što su zaustavili Bošnjaci iz Srpske u Vijeću naroda, kao i to što većina želi da Banjaluka bude u Ustavu upisana kao glavni grad Republike Srpske.

"Kada je riječ o SNSD-ovoj rezoluciji, ako bude šanse da idemo na referendum o samostalnosti, to ćemo uraditi, ali ako ne bude u pogledu okruženja, nećemo biti iracionalni, prolongiraćemo, ali nećemo odustati od te ideje", naveo je predsjednik Srpske. Kada je riječ o inicijativi za donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, koji predviđa odlazak stranih sudija, Dodik je rekao da će na tom planu biti važno kako će se ponašati predstavnici Srpske u zajedničkim organima.

"Mi to moramo proglasiti pitanjem od najvećeg nacionalnog i vitalnog interesa. Ako ono ne može da bude na dnevnom redu, zašto bi nas zanimalo ijedno drugo pitanje u BiH. Srpska će se braniti i veoma smo blizu toga da u parlamentu izglasamo odluku da, ako Ustavni sud odluke donosi samo glasovima troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija, te odluke ne prihvatamo", naveo je Dodik.

Dodik je ocijenio da su referendum i lokalni izbori politički stabilizovali Srpsku, učinili je institucionalno snažnijom i okupili oko ideje koja se zove Republika Srpska i Dan Republike, iako je nastavljen muslimanski idealizam da mogu upravljati BiH, kao i intervencionizam međunarodne zajednice.

On je istakao da Republika Srpska ekonomski bilježi napredak vidljiv kroz povećanje bruto domaćeg proizvoda, te očekuje da to bude nastavljeno. Dodik je naveo da je Srpska sačuvala likvidnost i ostvarila rast industrijske proizvodnje i broja zaposlenih.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE