• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšeno 13 osoba iz Službe za zapošljavanje

Autori mondo.ba Autori Agencije

U Bihaću su jutros uhapšeni sadašnji i bivši vršioci dužnosti direktora Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona Anando Bakal i Ramo Sulić zbog zloupotrebe položaja.

 Uhapšeno 13 osoba iz Službe za zapošljavanje Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Osim Bakala i Sulića, u policijskoj akciji kodnog naziva "Registrator" uhapšeni su i Dilista Međedović, Emin Skenderović, Jasmin Prošić, Mesud Mesić, Abid Hadžić, Medina Kurić, Aida Piralić, Edin Ferizović, Senada Smajić i Elvedina Nadarević, saznaje portal "Kliks".

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona potvrdilo je danas da se 13 uhapšenih lica u akciji kodnog naziva "Registrator" tereti za najteža djela korupcije, čime su pričinili štetu kantonalnoj Službi za zapošljavanje više od 50.000 KM.

Iz tužilaštva ocjenjuju da je riječ o "kapitalnom predmetu u borbi protiv korupcije".

U jutrošnjoj akciji uhapšeno je 12 radnika Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona i jedan radnik Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, koji se sumnjiče da su počinili više krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Postupajući tužilac u ovom predmetu Adnan Tulić rekao je da je uhapšen direktor Službe za zapošljavanje i šefovi svih službi unutar ove institucije.

"Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2009. do 2012. godine počinili niz krivičnih djela zloupotrebe položaja, kao što su nezakonita zapošljavanja većeg broja lica, falsifikovanje službenih isprava, nezakonita uvećavanja vlastitih plata na štetu službe, zaključivanje fiktivnih ugovora o radu sa pojednicima kojima su isplaćivane plate, a nisu radili i niz drugih kriminalnih djela", rekao je Tulić.

On je istakao da su osumnjičeni u ovom predmetu falsifikovali "sve moguće", od federalnih službenih isprava pa do internih kantonalnih. "Na taj način su kriminalnim radnjama oštetili službu za više od 50.000 KM", napomenuo je Tulić.

Portal "Kliks" prenosi da je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove uhapšen inspektor za rad za kojeg postoje dokazi da je izvršio uvid u nezakonita zapošljavanja, ali da je "okrenuo glavu" od toga.

"On je vidio četiri ugovora o radu koja su bila nezakonita, ali je odbio da preduzme bilo šta, jer je bio u odličnim relacijama sa direktorom službe", objasnio je Tulić, dodajući da Tužilaštvo i kantonalni MUP žele na ovakav način da pošalju poruku da će suzbiti korupciju i u redovima inspekcije.

Deset lica će, najvjerovatnije, biti pušteno kući jer je najveći broj njih već priznao počinjenje krivičnog djela.

"Biće im predložene mjere zabrane kao što su obavljanje službene dužnosti u službi, prilaz službi na 50 metara i sastanak sa svjedocima, dok će, vrlo vjerovatno, za tri lica biti predložen pritvor, ali o tome ćemo odlučiti u toku dana. Riječ je o organizatorima grupe", istakao je Tulić.

On je napomenuo da je riječ o kapitalnom predmetu u borbi protiv korupcije koji provode kantonalno Tužilaštvo i MUP, koji su se "uhvatili u koštac sa dugogodišnjim problemom korupcije u Službi za zapošljavanje".

"Nikad nismo imali predmet korupcije gdje je slobode lišeno 13 lica", dodao je Tulić.

Osumnjičeni se trenutno nalaze u prostorijama MUP-a Unsko-sanskog kantona, gdje se vrši njihovo ispitivanje, nakon čega će biti predati Tužilaštvu na dalje postupanje, najvjerovatnije sutra ujutro.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE