• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS Izetbegoviću prijeti "novim pozicioniranjem"

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica smatra da nema novih činjenica za reviziju tužbe za genocid BiH protiv Srbije i tvrdi da će se, ukoliko do nje ipak dođe, "SDS na potpuno novi način pozicionirati" u institucijama BiH.

 SDS Izetbegoviću prijeti "novim pozicioniranjem" Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Međutim, on nije želio da precizira šta konkretno podrazumijeva pod "novim pozicioniranjem“, odnosno da li bi u tom slučaju izašli iz vlasti na bh. nivou.

"SDS će zauzeti potpuno novo pozicioniranje ukoliko agent BiH prem Međunarodnim sudom podnese tužbu. Odluka SDS-a mora da bude u ineteresu Srba u BiH, ali i van nje. To treba da bude pametna i mudra odluka. Donijećemo je zajedno sa našim koalicionim partnerima", istakao je Govedarica.

Ocijenio je da bi revizija tužbe bila prekretnica za stabilnost i dobre odnose u regionu, ali i da generalno ne bi imala legitimitet, jer iza nje "ne stoji BiH, a nema ni usaglašenog stava Predsjedništva BiH, kao kolektivnog organa“

Deklaracija uskoro u NSRS

Najavio je i da će SDS krajem februara ili početkom marta, uputiti u Narodnu skupštinu RS Deklaraciju o opredjeljenju za Dejtonski mirovni sporazum, a kako bi skupština dodatno potvrdila opredijeljenost RS prema dejtonskim principima.

"To bi bila posljednja opomena svima koji zagovaraju prekompoziciju Dejtona na štetu RS", istakao je Govedarica.

"Zaključujemo iz toga da ta tužba ne bi imala legitimitet. Bošnjačke političke partije, prevođene Bakirom Izetebgovićem treba da dobro razmisle prije donošenja konačne odluke", istakao je Govedarica.

Zahtjev Hrvatskog narodnog sabora o dodatnoj federalizaciji u BiH za SDS je neprihvatljiv.

"Otvorena pitanja između hrvatskog i bošnjačkog naroda i njihovih političkih predstavnika i sve nesporazume u FBiH, treba rješavati redefinisanjem Vašingtonskog sporazuma, a diranje Dejtonskog sporazuma ne dolazi u obzir", kazao je Govedarica.

On je istakao i da u pojedinim kantonima, poput Hercegovačko-neretvanskog, Posavskog i Kantona 10, Srbima nisu riješena statusna pitanja, a da u nekim nemaju čak ni konstitutivnost.

"Ukoliko hrvatski političari traže dodatnu federalizaciju i treći entitet, morali bi da povedu računa o Sbima tamo gdje dominnantno žive Hrvati i vladaju njihove partije", istakao je lider SDS-a i ocijenio kao političku provokaciju, "teritorijalne pretenzije pojedinih hrvatskih predstavnika prema RS“, aludirajući prije svega na potpredskednika RS Josipa Jerkovića.

Takođe, najavio je da će narednih dana o ovim otvorenim pitanjima razgovarati i sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, ali je dodao i da hrvatska strana zna da od priče o trećem entitetu nema ništa.

Jerković: Dio Srpske uključiti u treći entitet

Tužbu bi da pokrenu Bošnjaci, a ne BiH

Govedarica je rekao da ne vidi da su predstavništva RS u inostranstvu uradila nešto značajno na promovisanju RS i privlačenju investicija. Istakao je i da je zaprepašten izvještajem koji se ovih dana pojavio u javnosti kako je RS u proteklih nekoliko godina potrošila oko 30 miliona dolara za lobiranje.

"Da smo ozbiljni, NSRS bi formirala anketni odbor kako bi dobili sve informacije iz Vlade RS o novcu za lobiranje u SAD-u i Evropi. Međutim, imajući u vidu da vlast to želi sakriti, to neće naići na podršku“, dodao je Govedarica.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

sdsdsds

Uhh što su opasni! Bakir neće moći zaspati

Neopredijeljen

@sdsdsds To ste i proizveli stupajući sa Bakirom u koaliciju i pristajući na sve. Stara poslovica pruži prst ode ruka.

MONDO REPORTAŽE