• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pada i treći tender za pasoše?

Autor mondo.ba

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH obustaviće sprovođenje i trećeg tendera za nabavku pasoških knjižica koji je Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) raspisala 20. februara.

 tender za pasoše BiH Izvor: MONDO arhiva
Izvor: MONDO arhiva

  Ovo je "Glasu Srpske" potvrdio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

On je istakao da se na uslove navedene u tenderskoj dokumentaciji kao i ranije žalila francuska firma "Džemalto".

"Ne znam kada će to ozvaničiti Kancelarija za razmatranje žalbi, ali suspendovanje tendera vrši se automatski čim neko od učesnika javnog oglasa uloži žalbu. "Džemalto" vjerovatno traži raspisivanje novog tendera," kaže Mektić.

Propusti u procesu javnih nabavki već su, nakon žalbi "Džemalta", rezultovali rušenjem dva tendera čime je dovedena u pitanje nabavka pasoških knjižica nakon 21. marta kada ističe ugovor sa trenutnim dobavljačem "Milbauerom".

Mektić ističe da je pesimista kada je riječ o rješavanju ovog problema, navodeći da time treba da se pozabave Tužilaštvo i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

"Raspisivanje novog tendera bi trajalo predugo, a nama 21. marta nestaju pasoši. Postoje neki pregovori za privremeno rješenje. Mi taj "bajpas" moramo da tražimo u okviru Zakona o javnim nabavkama, a ne pregovaračkim postupkom. Postoji minimalna šansa. Ako je iskoristimo, dobro je, a ako ne, u problemu smo," istakao je Mektić za "Glas Srpske." 

On nije želio da precizira o kakvom privremenom rješenju se radi.

"Redovno rješenje mora biti urađeno posredstvom međunarodnog javnog tendera uz iste uslove za sve kompanije. Sve je to do sada bilo puno kriminala, ali ja neću da kažem ko je najodgovorniji. Insistiram na tome da se taj kriminal rasvijetli, a nije teško dokazati ko je tu kriv," kaže Mektić.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović juče je federalnim medijima izjavio da postoje strane firme koje su veoma zainteresovane da dobiju taj posao.

"Postoje i prijetnje. Direktor IDDEEA Edim Nesimi koji je nedavno podnio ostavku, kada je dva puta raspisivao tender, bio je pod velikim pritiskom. On nije mogao iznijeti taj pritisak, bio je na bolovanju i podnio je ostavku u najtežem periodu," rekao je Osmanović, prenosi "Glas Srpske."

Ove novine su došle u posjed dokumentacije koja pokazuje da je Nesimi netom poslije ostavke obezbijedio sebi mjesto savjetnika direktora iako IDDEEA za sada nema osobu na toj poziciji.

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH ni nakon nekoliko dana nije odgovorila na pitanje da li je firma "Džemalto" uložila žalbu na tender za nabavku pasoša i na šta se žalila. Posao nabavke pasoša vrijedan je 22 miliona maraka.

Iz IDDEEA Glasu nije stigao odgovor na pitanje ko se prijavio na tender. U tenderskoj dokumentaciji navedeno je da zbog sukoba interesa na tenderu ne mogu učestvovati firme "Energokompani" i "Eko Grand-MS" iz Banjaluke, te "Ćorić Denart" iz Prnjavora.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE