• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Poraz Dodikove i Izetbegovićeve politike"

Autor mondo.ba

Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke održao je pres konferenciju na kojoj je pozdravio odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je jučer odbacio zahtjev za reviziju po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

 "Poraz Dodikove i Izetbegovićeve politike" Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Govedarica kaže da u svemu tome postoje značajna pitanja, na koje treba valjano odgovoriti, a između ostalog - kazao je da stoji iza pitanja koje je uputio Bakiru Izetbegoviću, koje mu je uputio nakon odluke o podnošenju zahtjeva za reviziju, koje glasi: da li će preuzeti odgovornost i podnijeti ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH?

"Bio sam ubijeđen da će Međunarodni sud pravde odbaciti zahtjev za postupak revizije, ali sam se pribojavao da se takva odluka ne razvuče na par mjeseci ili više. Ubijeđen sam bio da će takva vrsta odluke odgovarati onima koji su izazvali krizu, kao i onima koji su je željeli produbiti", kaže Govedarica a prenosi N1.

Za izazivanje krize optužio je Izetbegovića, a za produbljavanje krize, Milorada Dodika. Na pres konferenciji je izjavio da su poražene te dvije politike.

"Izetbegović je izazvao najveću Ustavnu krizu od Dejtona, a Dodik je zagovarao napuštanje institucija i blokadu - kako bi produbio krizu".

On ovu odluku gleda kao poruku svim liderima u BiH, i poruku svim političkim partijama da se sa svojim populističkim politikama ne mogu igrati sa građanima.

"Potrebna nam je politička stabilnost, vraćanje povjerenja i onoga što nam najviše treba, ekonomskog razvoja". 

Potez Bakira Izetbegovića i Sakiba Softića okarakterisao je neodgovornim, jer je Međunarodni sud pravde obavijestio Softića da nema legitimitet - te da mu je potrebna saglasnost.

"Pitao sam Izetbegovića, šta kada Međunarodni sud pravde odbije, da li će snositi odgovornost i podnijeti ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH? To pitanje stoji i danas, i vjerujem da je to njegova lična odluka", izjavio je Govedarica.

Tvrdi da su Savez za promjene i SDS pokazali kako se brane interesi Republike Srpske, i kako se vodi odgovorna nacionalna politika, koja nije dozvolila produbljavanje krize. "Da je to toga došlo, RS bi bila direktno odgovorna, zajedno sa Srbijom za rušenje Dejtona".

Pozvao je sve partije u BIH da poštuju dejtonske principe, i ustavne nadležnosti zemlje, i pozvao politilčare da rade u interesu građana - kako bi se napravio iskorak ka EU.

Odgovarajući na pitanja novinara, još jednom je ocijenio da je Izetbegovićaeva odluka neodgovorna, jer je prošle godine bio upoznat sa mišljenjem kako sud tretira postupak revizije.

"On snosi najveću odgovornost, to je njegova lična odluka, i u to ne ulazim. Pretpostavljam da neće podnijeti ostavku, ali on isključivo treba da snosi odgovornost".

Kako javlja N1 Govedarica je kazao da krizu treba rješavati od epicentra, koji je u Predsjedništvu BiH, jer su pouke izvučene, a BiH, RS i FBiH nisu potrebne krize, nego su one interesi pojedinaca i njihovih političkih partija.

Govoreći o posjeti Aleksandra Vučića BiH, kaže je da će to biti momenatr kada će kriza biti pobijeđena u BiH.

"U ovom momentu se kriza ne može produbiti. Jedino ako neko pokuša da izazove novu, a ko to uradi, nije prijatelj ni Bošnjaka, ni Srba, ni Hrvata, ni građana ove zemlje".

Govedarica je negirao raspad srpskih stranaka, kazavši da postoji SNSD na jednoj i ostale srpske stranke na drugoj strani, te pozvao na rješavanje stvari u BiH u institucionalnom okviru.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

doboj

Nemoj samo ti i SDS da branite Republiku Srpsku. Ti si srbin koliko sam ja madjar.Uzmi loptu i idi predaji djeci,ako i to znas.

MONDO REPORTAŽE