• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporazum EU-Srbija pre izbora?

Članice EU su "praktično saglasne" o što skorijem potpisivanju SSP sa Srbijom. Protiv je Holandija, a možda i Belgija.

 Sporazum EU-Srbija pre izbora? Izvor: MONDO

Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos izjavio je na Brdu kod Kranja da je na ministarskom zasedanju Evropske unije zaključeno da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom trebalo potpisati pre srpskih parlamentarnih izbora.

Ministri inostranih poslova EU su od vlade u Hagu i, posebno, holandskog parlamenta zatražili da se pronađe formula kako bi se prevazišlo insistiranje Holandije na izručenju optuženog Ratka Mladića Haškom sudu pre potpisivanja sporazuma EU-Srbija.

Šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel izjavio je da su članice EU praktično saglasne, osim nekih izuzetaka, da je trenutak da se učini korak napred na putu Srbije u EU. On je, na konferenciji za novinare po završetku sastanka, rekao da će o tom koraku na putu Srbije u EU biti razgovarano narednih dana.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren je rekao da je, nakon zaključivanja tehničkih pregovora sa Srbijom u septembru i parafiranja SSP u novembru prošle godine, sada na člnicama EU da procene da li je Srbija ispunila uslove za potpisivanje tog sporazuma. "Mi smo u stalnom dijalogu sa holandskom vladom i ostalih 26 vlada. Mislim da je vrlo važno da Srbija ispuni obaveze prema Hagu, što je uslov za SSP, ali i moralna obaveza za demokratsku Srbiju", rekao je on.

Ren je izrazio nadu da će na parlamentarnim izborima u maju Srbija izabrati evropski put. On je rekao da je u okviru plana za liberalizaciju viznog režima planirano da se sa Srbijom o tome postigne dogovor u aprilu, a sa drugim zemljama regiona što je pre moguće. Prema njegovim rečima, nacrt plan za liberalizaciju viznog režima odnosi se na uslove koje zemlje regiona treba da ispune, a uključuju biometrijske pasoše, kontrolu granica i druge bezbednosne kriterijume.

Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner je izjavio da bi gest podrške demokratskim, proevropskim snagama u Srbiji trebalo učiniti, ali je napomenuo da se ne zna sasvim i kakav je stav Belgije, čiji ministar nije bio na zasedanju, a koja, slično Holandiji, traži najpre da preostali optuženi budu u Hagu, da bi se potpisao sporazum s Beogradom.

U zvaničnom saopštenju sa sastanka navedeno je da Srbija može da ubrza napredovanje ka EU, što uključuje i dobijanje statusa kandidata u bliskoj budućnosti, ali njeni sadašnji i budući politički lideri moraju da potvrde posvećenost evropskoj perspektivi i ispune preostale uslove za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, saopštilo je slovenačko predsedništvo EU.

U saopštenju predsedavajućeg EU izdatom povodom neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova Unije na Brdu kod Kranja, navodi se da je od ključnog značaja da Srbija poštuje ranije obaveze, da se uzdrži od "zapaljive retorike ili aktivnosti koje bi mogle da ugroze bezbednosnu situaciju u regionu".

U saopštenju se dodaje da je EU odlučila u februaru da prepusti članicama Unije da odluče o odnosima sa Kosovom, "u skladu sa svojom nacionalnom praksom i međunarodnim pravom", kao i da će sarađivati sa međunarodnim činiocima na očuvanju stabilnosti u regionu, koji, kako se ističe, ima jasnu evropsku perspektivu. Uključivanje Kosova u regionalnu saradnju, takođe, mora biti razmotreno i rešeno, saopštila je Slovenija u svojstvu predsedavajućeg EU.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE