• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federaciji BiH prijeti krah

Ministar finansija Federacije BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da slijedi krah ako ne budu ispunjeni uslovi međunarodnih finansijskih institucija.

 Federaciji BiH prijeti krah Izvor: MONDO

"Svjetska banka se povlači, MMF zamrzava, Evropska komisija suspenduje 100 miliona evra pomoći budžetu i sve ostalo. Nadam se da ćemo imati dovoljno pameti i zrelosti, snage i ostalog da prevaziđemo sitna politikanstva i da se zarad sitnih političkih poena niko neće poigravati sudbinom ove države", rekao je Bevanda za Radio "Slobodna Evropa".

Predstavnici Svjetske banke i MMF-a ponovili su u utorak da vlasti FBiH moraju ispuniti uslove neophodne za dobijanje kreditnih aranžmana i da će se, ako do toga ne dođe, predstavnici ovih finansijskih institucija povući iz aranžmana sa BiH.

Oni su u utorak, nakon sastanka sa predstavnicima vlasti u Sarajevu, ocijenili da je finansijska situacija u FBiH loša i da se pogoršava.

Ako do 26. februara ne budu usvojeni neophodni zakoni o uštedama u FBiH, u opasnost se dovodi 124 miliona evra koje bi ovaj entitet trebalo da dobije iz aranžmana sa MMF-om i 43,5 miliona evra iz kredita Svjetske banke.

Istovremeno, ako ne bude reformi, neće biti ugrožena samo FBiH - novac neće biti odobren ni RS, a ni državnom nivou vlasti. To je više od 150 miliona evra u ovoj godini, koliko je potrebno da se pokriju "budžetske rupe".

Goran Tinjić iz kancelarije Svjetska banke u BiH kaže da je suština u tome da se obezbijedi pravičnost, jer su sadašnja davanja loše usmjerena ka najugroženijima.

"Veliki dio sredstava ide ljudima koji spadaju u najbogatiju petinu stanovništa u BiH. Svi ćemo se složiti da je takva situacija, ne samo fiskalno neodrživa, već nije pravična. Želimo poboljšati pravičnost u raspodjeli budžetskih sredstava i to je, zapravo, predmet razgovora bio već dugi niz mjeseci sa vladama oba entiteta. Nadamo se da će narednih dana u FBiH smoći snage za jedan reformski iskorak na zadovoljenju tih uslova", rekao je Tinjić.

On je izrazio bojazan da će, ako ne budu ispunjeni ovi uslovi, federalni budžet doživjeti rebalans, da će doći do smanjenja budžetske potrošnje, što će osjetiti svi budžetski korisnici.

Tinjić je istakao da će ugroženi biti još ugroženiji.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić kaže da FBiH, ali i BiH danas plaćaju cijenu lažnih obećanja.

"Zbog neodgovornosti vlasti u periodu koji je iza nas, a mislim u prvom redu na 2005. godinu kada su usvojeni zakoni koji su davali prava, a za koje se znalo da realno ne mogu biti isfinansirana, i zahvaljujući politikanstvu i neodgovornosti različitih nivoa vlasti i nisu iskorišteni investicijski projekti u raznim sektorima", rekao je Ljubić.

On je rekao da se koridor Pet ce još nije počeo graditi samo zbog politikanstva, iako se na raspolaganju ima milijardu maraka i već su gotovi izvedbeni projekti.

Vlada FBiH utvrdila je u utorak naveče set zakonskih rješenja neophodnih za ispunjavanje uslova iz stendbaj-aranžmana sa MMF-om. Parlament FBiH trebalo bi danas da razmatra set ovih zakona.

Koordinacije boračkih organizacija, saveza, udruženja u FBiH ranije su odbacile set boračkih zakona koje je Vlada FBiH, kako su naveli, donijela bez njihove saglasnosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE