• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko glasačima: Izaberite nove ljude!

Valentin Incko pozvao građane BiH da 3. oktobra iskoriste "bonska ovlaštenja" i promijene situaciju u BiH izborom novih ljudi.

 Incko glasačima: Izaberite nove ljude! Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je novinarima nakon dvodnevnog sastanka Savjeta za provođenje mira da su članovi UO PIK-a zadovoljni činjenicom da je BiH ispunila uslove za liberalizaciju viznog režima.

On je rekao da je potrebno da BiH ispuni "pet plus dva" ciljeva i uslova, te naglasio da je PIK nezadovoljan onim što nije učinjeno u provođenju tih uslova, jer međunarodna zajednica želi provesti tranziciju OHR-a.

"Izbori nisu i ne bi trebalo da budu izgovor da se ništa ne radi. Vlasti treba da zaključe sporazum o raspodjeli državne i vojne imovine", poručio je Incko.

Visoki predstavnik smatra da je dovoljno vremena do izbora da bi se OHR zatvorio, napominjući da je minimum 90 dana neophodno poslije odluke da dođe do zatvaranja, a šest mjeseci za likvidaciju OHR-a.

On je ocijenio da su postignuti rezultati u ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima pozitivan početak, napominjući da Privremeni sporazum i Evropsko partnerstvo zahtijevaju da vlasti BiH provedu niz mjera iz oblasti ekonomije, pravosudnog i bezbjednosnog sistema.

"Članovi UO PIK-a još su jednom potvrdili šta je potrebno preduzeti da bi se riješila preostala pitanja, uključujući popis državne imovine, vojne imovine, odnosno ispunjavanje `pet plus dva` ciljeva i uslova", rekao je Incko.

Prema Inckovim riječima, iako ustavne reforme nisu uslov za zatvaranje OHR-a, članovi PIK-a podsjetili su da to jeste uslov da BiH postane funkcionalna država i da postigne brži napredak na evropskom putu.

On je ponovio da međunarodna zajednica neće tolerisati da se na bilo koji način ugrozi teritorijalni integritet i suverenitet BiH, dajući punu podršku Dejtonskom sporazumu i relevantim rezolucijama UN koje se odnose na BiH.

Prema njegovim riječima, članovi PIK-a pozvali su na preduzimanje mjera da se okonča supervizija u Brčko distriktu, jer su tu ostale otvorene još neke stvari, poput efikasnog funkcionisanja "Elektroprenosa BiH".

"Sjednica PIK-a bila je veoma korisna, a članovi Upravnog odbora su jednoglasni da BiH mora nastaviti put ispunjavanjem uslova i reformi neophodnih na putu EU", dodao je Incko.

Incko je naglasio da su tokom dvodnevne sjednice UO PIK-a razmatrani i problemi koji se odnose na ekonomiju i sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom.

On je napomenuo da je PIK pozvao Savjet ministara BiH da Regulatorna agencija za komunikacije, koja je odgovorna za praćenje rada elektronskih medija bude u skladu sa evropskim standardima i kadrovski u potpunosti popunjena.

Vlasti su pozvane da ispunjavaju obaveze koje se odnose na povratak izbjeglih i raseljenih lica i procesuiranje ratnih zločina, dodao je Incko.

"Pitanje izbjeglica povezano je u nekom smislu sa pitanjem popisa stanovništva. Iduće godine će biti organizovan popis u svim zemljama svijeta, a da bi to bilo moguće provesti potrebno je ove godine provesti pilot popis stanovništva u BiH", rekao je visoki predstavnik.

On je dodao da vlasti BiH imaju svega dva mjeseca da obave prireme, jer će u suprotnom BiH biti jedna od dvije zemlje na svijetu koja to neće učiniti.

Incko je rekao da se međunarodna zajednica neće u stranačko-političkom smislu involvirati u izborni proces u BiH, ali da ima interes da se neke promjene ipak dogode.

"U Bileći je izašlo oko 70 odsto građana na izbore, u odnosu na ranije kada je to bilo samo 60 odsto. Sigurno je da nećemo pojedinačno podržavati neke stranke", rekao je Incko.

On je pozvao građane BiH da 3. oktobra iskoriste "bonska ovlaštenja" i promijene situaciju u BiH izborom novih ljudi.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU napomenuo je da su članovi UO PIK-a čestitali BiH nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE