• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS će donijeti svoj zakon o imovini?

Vlada RS zatražiće od Savjeta ministara da u roku od 60 dana sačini popis imovine, a ukoliko to ne učini RS će donijeti svoj zakon o imovini.

 RS će donijeti svoj zakon o imovini? Izvor: MONDO

"Vlada RS će u tom slučaju predložiti Narodnoj skupštini RS da po hitnom postupku usvoji zakon o imovini RS i time staviti van snage OHR-ov zakon iz 2005. godine kojim se brani raspolaganje određenom imovinom", rekao je ministar Džerard Selman nakon sjednici Vlade RS na kojoj je usvojena Informacija o izvršenoj analizi popisa državne imovine koju je sačinio OHR.

 On je pojasnio da bi RS mogla da se suoči sa zahtjevima za nadoknadu štete sadašnjih titulara imovine od nekoliko desetina milijardi maraka ako bi prihvatila da novi titular te imovine bude BiH, podsjećajući da je to najvećim dijelom imovina stečena zakonima koji su u RS na snazi od 1992. do 2005. godine, prvenstveno imovina stečena privatizacijom.

 "Ako se ne dozvoli knjiženje imovine na RS, mi nećemo učestvovati u pregovorima o imovini na bazi OHR-ovog popisa imovine", rekao je Selman na konferenciji za novinare u Banjaluci.
  On je istakao da samo u Banjaluci na OHR-ovom popisu ima više od stotinu objekata, da su tu zgrade u kojima su smještene sve pravosudne institucije RS i da je nedopustivo da omjer popisane imovine bude 85 odsto u RS, ako je odnos teritorije RS i FBiH 49 prema 51 odsto.

"Indikativna je i današnja izjava visokog predstavnika Valentina Incka da će tolerisati minimalne odstupanja od OHR-ovog popisa. Ta izjava u suprotnosti je sa ranijim Inckovim izjavama da je popis tehničke prirode i da domaće vlasti treba da rade taj posao", istakao je Selman. On je naglasio da se OHR-ovim popisom želi proizvesti stanje koje bi dovelo do toga da entiteti kao nosioci vlasti i teritorijalnih prava ostaju bez svoje imovine. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE