• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIK: Bez odgađanja usvojiti Zakon o popisu

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira u BiH apelovao na vlasti BiH da, bez odgađanja, usvoje državni Zakon o popisu stanovništva

 PIK: Bez odgađanja usvojiti Zakon o popisu Izvor: MONDO

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira u BiH (PIK) apelovao je na vlasti BiH da, bez odgađanja, usvoje državni Zakon o popisu stanovništva, jer je to značajno za društveni i ekonomski razvoj BiH.

U kominikeu PIK-a, izdatom nakon dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu, ponovo je istaknuta podrška perspektivi BiH u EU.

Upravni odbor PIK-a pozdravio je napredak koji su vlasti nedavno postigle u ispunjavanju preduslova za liberalizaciju viznog režima, te apelovao da preduzmu dalje napore kako bi bili ispunjeni svi relevantni uslovi.

U kominikeu se ističe da je važno da vlasti BiH nastave da provode Privremeni sporazum i apeluje da rade na prioritetima iz Evropskog partnerstva kao i na uklanjanju nedostataka koji su navedeni u Izvještaju o napretku koji je sačinila Evropska komisija.

Upravni odbor PIK-a ponovio je da tranzicija OHR-a ostaje cilj čim se ispuni pet ciljeva i dva uslova potrebna za zatvaranje OHR-a.

Države članice Upravnog odbora PIK-a ponovile su stav da EU neće biti u mogućnosti da razmatra zahtjev za članstvo BiH u EU dok se ne odluči o tranziciji OHR-a u pojačano prisustvo EU.

Upravni odbor PIK-a apelovao je na nadležne vlasti da hitno zaključe sporazum između vlada o podjeli državne imovine, kao i da potpišu sporazum između vlada o imovini odbrambenih struktura u skladu sa Zakonom o odbrani BiH koji bi državi omogućio vlasništvo nad imovinom potrebnom za odbrambene svrhe u budućnosti.

Konstatovano je da su zalihe viška municije, oružja i eksploziva sve starije i da se apsolutna većina nalazi u visokorizičnoj kategoriji, dok je stopa uništenja sve manja.

"Pozivamo nadležne vlasti BiH da situaciju poprave tako što će ubrzati uništavanje, a ne prodaju viška municije, oružja i eksploziva", poručuje se u kominikeu.

Upravni odbor PIK-a pozdravio je nedavno usvajanje Zakona o državljanstvu RS kao korak ka ispunjavanju neophodnih obaveza čije realizovanje će omogućiti okončanje supervizije u distriktu Brčko.

PIK je apelovao na vlasti Republike Srpske da ispune preostalu obavezu potpunog usklađivanja Zakona o električnoj energiji RS sa uslovima koji su potrebni da bi supervizor za distrikt Brčko mogao da obavijesti Arbitražno vijeće za Brčko da su entiteti ispunili svoje obaveze iz Konačne arbitražne odluke.

Upravni odbor PIK-a ponovo je istakao potrebu za stalnim jačanjem fiskalne koordinacije tako što bi se obezbijedilo odgovarajuće funkcionisanje Uprave za indirektno oporezivanje i Fiskalnog savjeta BiH i apelovao na vlasti BiH da ubrzaju provođenje Državne strategije za rješavanje slučajeva ratnih zločina i Državne strategije za reformu pravosudnog sektora.

Naglašavajući da ustavne promjene nisu dio ciljeva i uslova za zatvaranje OHR-a, Upravni odbor PIK-a izrazio je uvjerenje da su ustavne promjene neophodne da bi se poboljšala efikasnost i funkcionalnost institucija BiH kako bi one bile više osposobljene da služe interesima građana i ispune buduće preduslove za evroatlantske integracije.

"Odgađanje provođenja nedavno donosene presude Evropskog suda za ljudska prava značilo bi da bi se predstojeći izbori proveli u uslovima koji su nekompatibilni sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i stoga bi moglo negativno uticati i na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", napominje se u kominikeu.

PIK je pozdravio inicijalne korake koje su preduzele vlasti BiH na izmjenama Ustava i pozvao ih da blagovremeno završe taj proces, naglašavajući da bi dalje ustavne promjene unaprijedile političku funkcionalnost BiH i olakšale nastojanja BiH da ostvari članstvo u EU.

Posebno uzimajući u obziru predstojeće opšte izbore u oktobru, Upravni odbor PIK-a naglasio je važnost slobode izražavanja, uključujući i slobodne i nezavisne medije i apelovao na sve relevantne medije da izvještavaju objektivno i u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

U svjetlu posljednjih događaja, Upravni odbor očekuje od javnih emitera da prvi krenu u tom pravcu i da budu pozitivan primjer drugima.

Upravni odbor je izrazio punu podršku nezavisnosti Regulatorne agencije za komunikacije i apelovao na Savjet ministara da preduzme mjere na koje je i zakonski obavezan da bi obezbijedio funkcionisanje Agencije, između ostalog, i imenovanjem preostalih članova Odbora bez daljih odgađanja.

UO PIK-a je još jednom naglasio značaj usvajanja i provođenja revidirane Strategije za povratak koju je podržao UNHCR.

U kominikeu se pozivaju vlasti BiH da obezbijede da pravosudne strukture u BiH imaju resurse koji su im neophodni da bi ispunili dalje obaveze BiH u rješavanju predmeta ratnih zločina bez potrebe za angažovanjem međunarodnih zvaničnika na izvršnim funkcijama.

Upravni odbor je naglasio da bi BiH trebalo da intenzivira napore u oblasti pravosudne reforme i borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, te pohvalio ulogu koju u tom smislu imaju agencije za provođenje zakona.

U svjetlu ozbiljne ekonomske situacije, Upravni odbor PIK-a apelovao je na sve vlasti BiH da ispoštuju obaveze koje su preuzele u skladu s uslovima iz stand baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Upravni odbor je odbacio svako osporavanje ovlaštenja visokog predstavnika i insistira na potpunom poštivanju Dejtonskog sporazuma i odluka visokog predstavnika u skladu sa ovim sporazumom.

PIK je podsjetio relevantne organe vlasti BiH i političke lidere na njihovu obavezu da zajedno rade na hitnom rješavanju izazova političke i ekonomske reforme za dobrobit građana.

UO PIK-a apelovao je na političke lidere u BiH da se suzdrže od korištenja retorike podjela i od aktivnosti koje bi, naročito u izbornoj godini, dovele do dalje polarizacije političke atmosfere u BiH i onemogućile napredak u tim ključnim oblastima.

Upravni odbor PIK-a pozvao je vlasti BiH da daju punu podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH i da na taj način omoguće provođenje slobodnih i pravičnih izbora.

Naredna sjednica političkih direktora Upravnog odbora PIK-a biće održana u Sarajevu 29. i 30. juna.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE