• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS odbila popis OHR-a

Vlada RS odbila popis OHR-a kao osnov za dogovor. Ne želimo više sa visokim predstavnikom da se bavimo tim pitanjem, izjavio Dodik

 Vlada RS odbila popis OHR-a Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Premijer RS istakao je da je pitanje popisa imovine problem koji je izmislio bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, te ponovio da je Dejtonskim mirovnim sporazumom jasno utvrđeno da imovina pripada entitetu na čijem se prostoru nalazi.

"Jedna od stvari koje je smislio bila je reforma policije, a druga popis imovine. I evo, već se pet godina bezuspješno bavimo pitanjem, koje je već riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je jasno utvrdio da imovina koja se nalazi na prostoru entiteta pripada entitetima", istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Ešdaun tokom svog mandata u BiH bio zlonamjeran prema RS i raznim načinima pokušao da "upakuje RS na put bez povratka u pogledu gubitka njenog subjektiviteta i značaja".

On je dodao da je i sada vidljivo da se pokušava osporiti sve što je u RS.

"Na sjednici Vlade RS odbili smo popis OHR-a kao osnov za bilo kakav dogovor. Ne želimo se više sa visokim predstavnikom baviti tim pitanjem, jer on nije nadležan za to pitanje i ne možemo imati povjerenja u komisije koje on upostavlja", naglasio je Dodik.

On je dodao da će Vlada RS predložiti Narodnoj skupštini RS da po hitnom postupku usvoji zakon o imovini RS i time staviti van snage OHR-ov zakon iz 2005. godine kojim se brani raspolaganje određenom imovinom.

"Vlada RS će zatražiti od Savjeta ministara BiH da u roku od 60 dana sačini popis imovine potrebne za funkcionisanje institucija BiH, kako bi to mogli razmotriti i dati im na korišćenje", pojasnio je Dodik.

Premijer Srpske je istakao da se dobra namjera Vlade RS da se riješi to pitanje ogleda u činjenici da prihvata da se jedan dio imovine uknjiži kao vlasništvo organa BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE