• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brisel zadovoljan napretkom BiH

Komesar za proširenje EU Štefan File izjavio je u petak da je vrlo zadovoljan rezultatima BiH na ispunjavanju uslova za postizanje liberalizacije viznog režima.

 Brisel zadovoljan napretkom BiH Izvor: MONDO

File je u petak u Briselu sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji, šansama i vremenskom roku za ukidanje viza, regionalnoj ulozi BiH, putu zemlje prema članstvu u Evropskoj uniji, amandmanima na Ustav i uslovima za zatvaranje OHR-a, javio je dopisnik Srne.       

"Uvjeravam ministra da su uslovi koje BiH mora da ispuni isti na kraju mape puta, kao šta su bili i na početku, odnosno, nema nikakvih dodatnih uslova, niti sa strane Evropske komisije, ni sa strane zemalja članica", rekao je File.

File je dodao da će Evropska komisija, čim se riješe preostala pitanja, smjesta poslati preporuku u Savjet ministara i Evropski parlament.

Evropski komesar rekao je da vidi BiH kao stabilnu, evropsku zemlju i obećao da BiH na svom putu prema Briselu neće biti zanemarena i napuštena, nego da će imati čvrsto uz sebe Evropsku komisiju.

"Da se ta perspektiva materijalizuje i političari BiH bi trebalo da imaju zajedničku evropsku perspektivu, i da razumiju domaće zadatke koje treba da završe", rekao je File i dodao da jer potrebno ispuniti nekoliko elemenata kako bi bio ostvaren taj cilj, među kojima su i amandmani na Ustav.

File je istakao da BiH pokazuje mnogo pozitivnih elemenata u regionalnoj saradnji i ocijenio da je BiH zemlja koja ima jasnu perspektivu članstva u EU.                                              

Komesar za proširenje EU nije želio direktno odgovoriti na pitanje kad će tačno BiH građani moći slobodno da putuju, ali je očigledno da sa evropske strane postoji velika politička volja da se pitanje slobodnog kretanja svih građana BiH po evropskim zemljama pozitivno okonča.

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj rekao je da je uvjeren da je BiH u potpunosti riješila sve zadatke koji su pred nju postavljeni.

"Kad komesar File dođe u posjetu u BiH imaće već potvrđene rezultate i, ako je tako, očekujemo da građani BiH što je prije moguće konačno dobiju viznu liberalizaciju na koju tako dugo čekaju", rekao je Alkalaj.

Alkalaj je dodao da očekuje da će građani putovati u šengenske zemlje u julu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE