• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament BiH: SNSD ponovo za smjenu Džaferovića

Autor SRNA

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ponovo je danas podnio inicijativu za smjenu Šefika Džaferovića sa pozicije predsjedavajućeg ovog doma.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac rekao je Srni da ovaj klub ponovo predlaže ovu tačku dnevnog reda iz istih razloga iz kojih su to činili na prethodnim sjednicama.

"Naš stav je da DŽaferović zbog teškog bremena ratne prošlosti kojeg nosi i optužbi koje se dovode u vezu sa njegovim imenom ne može obavljati funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma, odnosno ne može predstavljati ovaj dom i sve nas zajedno i stoga pozivamo Kolegijum da podrži naš prijedlog odluke o njegovom razrješenju", istakao je Košarac.

On je rekao da Klub poslanika SNSD-a razumije da parlament nije sudnica, ali jeste visoki dom u kome se utvrđuju politički stavovi i, u skladu s tim, donose odluke.

Košarac je naveo da su svjesni činjenice da je Tužilaštvo BiH 11. marta 2015. godine donijelo odluku o neprovođenju istrage protiv DŽaferovića po optužbama da je kao nekadašnji član CSB Zenica znao za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području koje je pokrivao ovaj centar, te da nije učinio ništa da spriječi, prijavi niti da procesuira počinioce tih zločina, ali i podsjeća da se Tužilaštvo u ovom slučaju pozvalo na Krivični zakon bivše SFRJ, a ne na Krivični zakon BiH koji tretira komandnu odgovornost i koji je, u najvećem broju slučajeva, rezervisan za optužbe protiv Srba.

"Kolege poslanici, koji će danas ponovo odlučivati o uvrštavanju ove tačke u dnevni red predstojeće sjednice Predstavničkog doma, treba da budu svjesni i da je Tužilaštvo BiH u decembru 2015. podiglo optužnicu protiv bivšeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina kome se po komandnoj odgovornosti sudi za iste ratne zločine za koje je bivši potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, na osnovu dokumentacije i dokaza predatih Tužilaštvu, optuživao i DŽaferovića", istakao je Košarac.

Navodeći da je Tužilaštvo BiH ekspresno i pod pritiskom donijelo odluku o neprovođenju istrage protiv DŽaferovića, Košarac je naglasio da SNSD smatra da se takva odluka može dovesti u vezu sa uticajem i kontrolom koju SDA, čiji je DŽaferović visoki funkcioner, ima nad radom pravosudnih institucija na nivou BiH.

Inicijativa, koju su potpisali poslanici SNSD-a Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković i Miroslav Milovanović, upućena je Kolegijumu Predstavničkog doma na razmatranje.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE