• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Besmrtni puk" i u Banjaluci: Pridružite se!

Autor Agencije

U Banjaluci će danas biti održano centralno obilježavanje 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom u okviru kojeg će, ove godine prvi put biti organizovana manifestacija Marš "Besmrtnog puka", koja se održava u više od 500 gradova svijeta.

Obilježavanje će početi u 10.30 časova formiranjem kolone Marša "Besmrtnog puka" koja će se kretati od Parka "Petar Kočić" do Trga palih boraca.

Marš čiji će učesnici nositi fotografije boraca iz Drugog svjetskog rata, zastave jedinica iz Narodno-oslobodilačkog rata (NOR), te transparente sa prigodnim porukama, predstavljaće odavanje počasti poginulim vojnicima i civilima koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

"Noseći portrete svojih stradalih, mi zapravo nosimo čitavu istoriju u našim rukama, na koju Republika Srpska i Srbi mogu da budu ponosni", saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Iz resornog ministarstva su poručili da maršu može da se pridruži svaki građanin sa slikom svog pretka ili rođaka, učesnika NOR-a.

Obilježavanje podržava Savez udruženja boraca NOR-a iz Republike Srpske, kako bi na dostojanstven način bila obilježena pobjeda nad najvećim civilizacijskim zlom 20. vijeka.


"U toj borbi, najveći doprinos u slamanju fašizma u svijetu dao je Sovjetski Savez, sa 23 miliona poginulih boraca i civila, kao što je i srpski narod na Balkanu bio nosilac antifašističke borbe u kojoj je podnio najveće žrtve", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su pozvali sve učesnike i simpatizere NOR-a, građane Banjaluke i susjednih opština da se pridruže ovoj manifestaciji i odazovu u što većem broju.

"Besmrtni puk" je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja Dana pobjede - 9. maja.

Ova manifestacija se prošle godine održala u 42 zemlje, a ove godine očekuje se dvostruko veći broj država-učesnika.

Obilježavanju, koji organizuje Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustivaće predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je i predsjednik Odbora, te ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

U 11.00 časova biće položeni vijenci na spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca, gdje će, između ostalih, poštu odati i Čubrilović. Za 11.15 planirano obraćanje zvaničnika, a u 11.30 časova umjetnički program, predviđeno je programom obilježavanja ovog značajnog istorijskog događaja, koji je usvojio Odbor Vlade Republike Srpske.


Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

r.srpska

besmrtni puk.

MONDO REPORTAŽE