• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Švarcenberg ne insistira na priznanju Kosova 2. aprila

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg ne insistira više da češka vlada prizna Kosovo 2. aprila.

 Švarcenberg ne insistira na priznanju Kosova 2. aprila Izvor: MONDO

On će podneti ministrima svoj predlog kako bi se o toj za Čehe osetljivoj temi otvorila rasprava, kazao je ministar gostujući na češkoj javnoj televiziji ČT1.

"Taj materijal ću predložiti, ali neću insistirati da o priznanju odlučimo već u narednu sredu. Svaki ministar treba da se upozna sa tim obimnim materijalom. To je vrlo važno pitanje", kazao je Švarcenberg.

Šef češke diplomatije ocenio je da očigledno češka vlada neće moći da izbegne veliku raspravu o Kosovu.

"Ne smemo da zaboravimo da iz istorijskih i drugih razloga imamo velike simpatije prema srpskom stavu (o Kosovu). To za nas nije lako odlučivanje i želim da dam svakom članu vlade mogućnost da se time temeljno pozabavi", rekao je Švarcenberg.

Češki ministar ima svoju predstavu do kada bi češka vlada trebalo da odluči da li će priznati Kosovo, ali nije želeo da ga saopšti javnosti pre konsultacije sa šefom države, Vaclavom Klausom, inače kategoričnim protivnikom priznanja Kosova.

"Na sastanku u Sloveniji sve evropske kolege pokazale su apsolutno razumevanje za naš stav prema priznanju Kosova. To je teško pitanje i mi (šefovi diplomatija EU) apsolutno imamo razumevanje da će o priznanju Kosova odlučiti svaka država pojedinačno u skladu sa vlastitim interesom", kazao je Švarcenberg, dodajući da EU Prag ni na šta ne tera kada je Kosovo u pitanju.

Češki premijer Miroslav Topolanek najavio je da će pokušati da nagovori vladu da prizna Kosovo već 2. aprila, iako Švarcenberg ne insistira da se glasa odmah tog dana, bez duže rasprave.

"Nemamo drugu šansu nego da to uradimo sada. A to je bolje nego da Kosovo priznamo pred izbore u Srbiji", kazao je Topolanek u intervjuu koji će sutra objaviti dnevnik "Hospodaržske novini".

Topolanek je upozorio da je "Kosovo čir na zapadnom Balkanu koji nema dobro rešenje" ali da navodno Češka mora da ga prizna, mada je danas premijera demantovao njegov šef diplomatije kada je jasno rekao da EU prepušta svakoj članici da o priznanju odluči u skladu sa svojim interesima.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE