• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Situacija u BiH komplikovana

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je u Briselu da je politička situacija u BiH i dalje komplikovana.

 Incko: Situacija u BiH komplikovana Izvor: MONDO

Incko je, međutim, dodao da vjeruje da će uz mudar i energičan angažman biti moguće ublažiti posljedice negativne predizborne retorike.

Prema njegovim riječima, BiH ne može sebi dozvoliti da izgubi još jednu godinu, a međunarodna zajednica mora učiniti sve što može kako bi spriječila da se predizborna kampanja koristi kao izgovor za dalje odlaganje provođenja ključnih reformi.

On je naglasio da ''političke snage, koje vuku svaka na svoju stranu, u BiH najvećim dijelom ne primjenjuju principe na kojima je utemeljena Evropska unija i za koje tvrde da su i njihovi principi''.

''Zemlju možemo izvući iz trenutne političke i ekonomske krize i vratiti je na put ka Evropi samo ukoliko podržimo vlastite principe i ako kao alternativu postojećem političkom zastoju ponudimo politiku zasnovanu na ovim načelima'', izjavio je Incko na sjednici Odbora za politička i bezbjednosna pitanja Evropske unije.

Napominjući da je posjeta BiH visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton BiH prije dvije sedmice ''unijela novu energiju u redove onih snaga koje aktivno rade za evroatlantsku integraciju BiH'', visoki predstavnik je naglasio da je Eštonova još jednom ponovila da je budućnost BiH u okviru Evropske unije.

On je dodao da je Eštonova tada istakla da će BiH ostvariti taj cilj kao jedinstvena zemlja i da će ''Evropska unija pomoći, u praktičnom i političkom smislu, svaki korak koji treba napraviti na tom putu'' - saopšteno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik pozdravio je odluku Savjeta Evropske unije za spoljne poslove od 25. januara da Evropska unija u BiH i dalje nastavi s izvršnim mandatom u vidu prisustva vojnih snaga EU, čime je, kako je rekao, ispunjena praktična potreba za njihovim prisustvom, a građanima su pružena dodatna uvjeravanja i poslata je pozitivna poruka.

Odbor za politička i bezbjednosna pitanja stalno je tijelo Evropske unije koje čine predstavnici svih 27 zemalja članica Evropske unije. Odbor ima centralnu ulogu u definisanju spoljne i bezbjednosne politike Unije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE