• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Duga lista uslova za "Šengen"

Za ukidanje viza Srbiji EU će tražiti bezbednost putnih isprava, borbu protiv organizovanog kriminala, a procenjivaće i kakvi su odnosi Srbije sa EU.

 Duga lista uslova za "Šengen" Izvor: MONDO

Komesar za proširenje EU Oli Ren najavio je mogućnost da plan za ukidanje viza Srbiji bude pripremljen u aprilu, a ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da bi Brisel u narednih nekoliko nedelja mogao da objavi jasan plan puta Srbije ka ostvarivanju potpunog bezviznog režima.

Direktorka Kancelarije pri Vladi Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević izjavila je za "Večernje novosti" da je Beogradu prvobitno obećano da će lista uslova biti završena do kraja februara, a da se sada taj rok pomera za poslednje dane aprila.

Ona je rekla da se takva lista prvi put sastavlja za neku državu, tako da se ne zna koji će biti konkretni zahtevi. Određeni su samo okviri.

"Tražiće se bezbednost putnih isprava, zatim borba protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja ljudi, oružja i droge, a procenjivaće se i kako se kod nas održavaju red i mir u zemlji i kakvi su odnosi Srbije sa EU", navela je Miščevićeva.

Potrparol DSS-a Andreja Mladenović rekao je za "Novosti" da pre potpisivanja SSP, predstoje razgovori Srbije i EU, u kojima treba da se razjasni da li žele celu Srbiju ili bez Kosmeta.

"Taj sporazum je parafiran, ali ga je EU prekršila slanjem misije Euleks na Kosovo", dodao je Mladenović. On je istakao da je sa samita šefova diplomatije EU na Brdu kod Kranja, održanog u subotu, očekivao mnogo više konkretnih poteza, a ne samo verbalna zalaganja da se Srbiji otvore vrata ka EU.

Mladenović je rekao da je za njega jedino novo to što je dato priznanje čoveku protiv kojeg se vodi postupak. "Sramota je što se tamo pojavio premijer samoproglašene države Hašim Tači. To je bruka za EU, a time su automatski pokazali kakav imaju stav prema Kosovu i prema Srbiji", smatra Mladenović.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE