• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raspisan novi tender za pasoše

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) raspisala je tender za nabavku pasoških knjižica i to nakon brojnih problema u kašnjenju s isporukom pasoša kompanije Muehlbauer.

 Raspisan novi tender za pasoše Izvor: MONDO arhiva
Izvor: MONDO arhiva

  Okvirni sporazum sa izabranim ponuđačem biće potpisan na period od četiri godine, a vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi oko 25,6 miliona KM.

“U skladu sa planom javnih nabavki Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) za 2017. godinu raspisan je tender za nabavku pasoških knjižica. Radi se o otvorenom međunarodnom postupku (trajanje okvirnog sporazuma je 4 godine), a vrijednost predmetne nabavke je 25 641 025, 65 KM bez PDV-a”, kazali su iz IDDEEA-e, prenosio Klix.ba.

Ponude se mogu dostaviti do 20. jula 2017. godine.

Ovo je već drugi tender koji IDDEEA raspisuje ove godine, jer je još 20. februara raspisan tender na kojem je kao najbolji ponuđač izabrana kompanija Muehlbauer iz Banjaluke, koja je i u prethodnim godinama izrađivala pasoše bh. građanima. 

“Tender koji je raspisan 20. februara realizovan je putem pregovaračkog postupka. Uzimajući u obzir trajanje otvorenog postupka u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, pokrenut je postupak javne nabavke pasoških knjižica”, ističu iz IDDEEA-e.

Taj ugovor je potipasn na 12 mjeseci, a Muehlbauer se obavezao da će isporučiti maksimalno 550.000 komada pasoških knjižica. Vrijednost tog ugovora je 11 miliona KM, s tim da će Muehlbaueru biti isplaćeno onoliko novca koliko izrade pasoških knjižica.

Ipak već u aprilu i maju pojavili su se problemi, kada su se građani počeli žaliti na duga čekanja za izradu pasoša. Iz IDDEEA-e su tada kazali da je problem u kašnjenju izrade pasoša tehničke prirode, koji ima firma Muehlbauer.

Nezvanično problem je repromaterijal, odnosno papir za izradu pasoša.

“Konstatovano je da je cjelokupan postupak izdavanja putnih isprava otežan prvenstveno uslijed neispunjavanja ugovornih obaveza aktuelnog dobavljača pasoških knjižica firme Muhlbauer d.o.o. Banjluka, zbog čega će IDDEEA preduzeti radnje u cilju naplate ugovornih kazni”, poručili su krajem maja iz IDDEEA-e.

Kako navodi Klix, očito je da nisu mnogo čekali te su juče raspisali novi tender i na period od četiri godine.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE