• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud: 1. mart i 25. novembar nisu sporni

Autor SRNA

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o "1. martu" i "25. novembru" neosnovan, smatraju u Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane zahtjeve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti (takozvane) Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti (takozvane) Republike BiH, saopšteno je iz ovog suda.

Ustavni sud utvrdio je na današnjoj plenarnoj sjednici da je Zakon o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti (takozvane) Republike BiH u skladu sa dijelom preambule Ustava BiH.

Kao neosnovan je odbijen i zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti članova jedan, dva i tri Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti (takozvane) Republike BiH, a Ustavni sud BiH je utvrdio da ove odredbe nisu u suprotnosti sa članom dva Ustava BiH.

Ustavni sud BiH usvojio je zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 114 Zakona o policijskim službenicima BiH koji je podnijela Borjana Krišto, kao tadašnji drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ustavni sud naložio je Parlamentarnoj skupštini BiH da najkasnije u roku od šest mjeseci od objavljivanja ove odluke u "Službenom glasniku BiH" usaglasi odredbu člana 114 Zakona o policijskim službenicima sa članom jedan Ustava BiH, te da u ostavljenom roku obavijesti Ustavni sud o preduzetim mjerama radi izvršenja ove odluke.

Razmatrajući zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Bariše Čolaka za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno za utvrđivanje postojanja ustavnog osnova za proglašenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH od 28. aprila štetnim za vitalni interes bošnjačkog naroda, Ustavni sud BiH je utvrdio da tim prijedlogom nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda u BiH.

Na današnjoj sjednici je utvrđeno i da Parlamentarna skupština BiH nije u datom roku izvršila odluku Ustavnog suda BiH u predmetu od 1. decembra prošle godine kojom je ovaj sud djelimično usvojio zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Izbornog zakona BiH koji je podnio Božo LJubić, tadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Tom odlukom je utvrđeno da nije u skladu sa članom jedan Ustava BiH odredba potpoglavlja B člana 10.12 stav 2 u dijelu koji glasi: "Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu" i odredbe Poglavlja 20 - Prelazne i završne odredbe člana 20.16. A stav 2 tačke a-j Izbornog zakona BiH.

Parlamentarnoj skupštini BiH naloženo je da najkasnije u roku od šest mjeseci od dostavljanja odluke uskladi ove odredbe sa odredbama Ustava BiH.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici biće dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na internet stranici Ustavnog suda BiH.




Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

I obicnom laiku je bilo jasno da ce presuda biti ovakva. Kako da ga ukinu a i oni ga slave sve ove godine. Jasno ko dan. Nego za mene nista sporno. Njima njihovo nama nase i nema problema.

MONDO REPORTAŽE