• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi za popis, Bošnjaci protiv

Popis podijelio parlamentarce - poslanici iz bošnjačkih stranaka u Skupštini RS smatraju da ovaj entitet ne treba zakon o popisu stanovništva

 Srbi za popis, Bošnjaci protiv Izvor: MONDO

Srpski poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske smatraju da Srpska treba da donese zakon o popisu stanovništva, dok poslanici iz bošnjačkih stranaka ocjenjuju da takav zakon nije potreban RS i da popis treba izvršiti na nivou BiH.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS o Nacrtu zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u RS, šef poslaničkog kluba SNSD-a Željko Mirjanić istakao je da niko nema pravo da građanima onemogući pravo na izjašnjavanje o vjerskoj, nacionalnoj i jezičkoj pripadnosti u BiH.

"Oni koji dovode u pitanje takvo pravo građana, krše ustave BiH i RS i međunarodna dokumenta", istakao je Mirjanić.

Poslanik Stranke za BiH Šaban Sivić rekao je da ovaj zakon nije u skladu sa ustavima BiH i RS i da predstavlja "legalizaciju etničkog čišćenja koje je počelo devedesetih godina" 20. vijeka.

"Čemu popis stanovništva u RS, ako znamo da on neće biti priznat nigdje i da li se on isključivo provodi radi izborne kampanje", upitao je Sivić.

Nikola Baštinac iz SNSD-a rekao je da ova stranka želi da na nivou BiH bude usaglašen ovakav zakon i proveden popis stanovništva na cijeloj teritoriji BiH koji će sadržavati vjersku i nacionalnu pripadnost, ali da RS ne može u nedogled čekati na usvajanje takvog zakona.

Poslanik PDP-a Zoran Đerić smatra da pitanje ovog zakona treba biti demografsko, a ne političko, ističući da je potrebno hitno postići politički kompromis o donošenju ovakvog zakona na nivou BiH.

"BiH treba popis stanovništva koji će sadržavati rubriku o vjerskoj, nacionalnoj i jezičkoj pripadnosti", istakao je Đerić, zaključujući da savremena ekonomska politika ne može biti dobra ako nema popisa stanovništva predviđenog ovim zakonom i bez usvajanja ovakvog zakona na nivou BiH.

Poslanik SDS-a Goran Perković smatra da zakonom treba preciznije definisati popis poljoprivrednih domaćinstava, veličinu obradivog i neobradivog zemljišta, broj stoke, stabala voća i raspoloživu poljoprivrednu mehanizaciju.

Šef poslaničkog kluba DNS-a Dragutin Rodić ocijenio je da je popis stanovništva u RS i BiH strateško pitanje za kvalitetan ekonomski razvoj i socijalni program.

Rodić je rekao da se DNS zalaže da se popisom stanovništva precizno iskaže vjerska, nacionalna i jezička pripadnost.

Poslanik Socijalističke partije Petar Đokić smatra da ovaj zakon nema političku dimenziju niti bilo kakvu skrivenu namjeru, već da je cilj da RS dobije jasnu sliku o sebi, odnosno procjenu kako će se dalje razvijati.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da je predloženi Nacrt zakona kvalitetan i da je potrebno u RS obaviti popis stanovništva koji će sadržavati što više kvalitetnih ulaznih podataka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE