• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Senatori dobijaju naknade

Narodna skupština RS usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Senatu RS, prema kojem će senatori ubuduće imati pravo na naknade.

 Senatori dobijaju naknade  Izvor: MONDO

Ovaj nacrt zakona podržala su 43 poslanika, četiri su bila protiv, dok je 25 bilo uzdržano.

Novina je i što Nacrt propisuje da je predsjednik RS član Senata od izbora na funkciju predsjednika i da to ostaje i nakon prestanka obavljanja funkcije predsjednika.

Prema sadašnjem zakonu predsjednik Srpske predsjedava sjednicama Senata, a nije član ove institucije.

Senatori Srpske, koji su do sada radili bez ikakvih naknada, sada će ih dobijati po održanoj sjednici da bi mogli pokriti troškove smještaja i prevoza.

Naknada se utvrđuje odlukom predsjednika RS na početku kalendarske godine prema budžetu za tu godinu.

U ovogodišnjem budžetu obezbijeđena su sredstva za ove namjene, i to za senatorski dodatak 457.150 KM i za poreze i doprinose 190.000 KM.

Generalni sekretar službe predsjednika RS Siniša Karan rekao je da bi svaki pokušaj degradiranja senatora i Senata istovremeno predstavljao i udar na Ustav i samu RS.

"Na osnovu procjene aktivnosti Senata za 2010. godinu već se sada može reći da će ostati 270.000 do 300.000 KM, a moguće su i veće uštede", rekao je Karan poslanicima, obrazlažući nacrt zakona.

Senat trenutno ima 41 člana, a među njima su predstavnici srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda i iz reda ostalih, a ovo tijelo može brojati 55 članova i sastaje se dva do četiri puta godišnje.

Poslanik SNSD-a Uroš Gostić rekao je da će klub SNSD-a podržati ovaj Nacrt zakona, ali da je potrebno preciznije formulisati pitanje novčane nadoknade senatorima.

Poslanik SDS-a Ognjen Tadić rekao je da je Nacrt zakona neprihvatljiv za SDS, jer nije usklađen sa Ustavom RS.

Tadić se založio za potrebu da se senatorima uputi pitanje šta misle o Senatu kao tijelu, s obzirom da se ovaj zakon trenutno usvaja u formi nacrta.

Muharem Murselović iz Stranke za BiH smatra nepotrebnim usvajanje ovog zakona, navodeći da za deset godina nije osjetio nikakvu ulogu i korist od Senata RS.

Šef poslaničkog kluba DNS-a Dragutin Rodić smatra da treba urediti odnose unutar ove institucije i da senatorima treba isplaćivaati naknade po učešću na sjednicama Senata.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE