• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oružje iz BiH završava na svjetskim ratištima?

Višak naoružanja iz BiH, koji je trebalo da bude uništen, završavao u Gruziji, Avganistanu, Pakistanu i na nekim drugim destinacijama.

 Oružje iz BiH završava na svjetskim ratištima? Izvor: MONDO

Prema tvrdnjama Slavka Jovičića, poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH, pod plaštom viška naoružanja navodno neupotrebljivo oružje se prefarba i u komercijalnim preduzećima prepakuje i kao novi, gotovi proizvod izvozi.

"BiH nema sistemske kontrole nad ovom oblasti i niko nikada nije podnio izvještaj kome je tako prepakovano oružje prodato, koliko novca je pribavljeno i stoga se sve to radi u komercijalnim preduzećima koja mogu da se sakriju iza poslovne tajne", rekao je Jovičić za "Glas Srpske".

On ističe da je uglavnom riječ o nelegalnim poslovima i tajnim kanalima izvoza koji će nanijeti štetu ne samo BiH, koja je na ovakav način postala prljavi snabdjevač oružjem i municijom, nego i onima na koje će to oružje biti iskorišćeno.

Jovičić dodaje da od navodnog uništavanja viška naoružanja u BiH najviše koristi imaju komercijalna preduzeća u Federaciji, jer se taj proces uglavnom vrši na teritoriji ovog entiteta.

Kako je u srijedu objavio "Glas Srpske", Sipa istražuje navode o nepravilnostima u vezi sa procesom uništavanja viška oružja u privatnim firmama "Pretis" i "Binas" u FBiH.

Na problem šverca oružja iz BiH upozorio je još prije četiri godine "Amnesti internešenel", koji je u svom izvještaju naveo da se oružje, koje treba da bude uništeno, izvozi iz BiH u Irak preko firme Scout d.o.o.

Hrvatski mediji objavili su tada da je vlasnik ove firme, čije je sjedište u privatnom stanu u ulici Vladimira Varićaka 6 u zagrebačkom naselju Sloboština, hrvatski državljanin Ivan Peranec.

Za njega su mediji naveli da je u bliskim vezama sa Senadom Palićem, bivšim glavnim logističarom za nabavku oružja za potrebe Petog korpusa Armije RBiH, te da je Peranec u stvari paravan za Miju Anića i Peru Džepinu. Džepina je tada bio predsjednik, a Anić član Nadzornog odbora firme "Arma-Vit", sa sjedištem u Zagrebu u ulici Ivana Šibla b.b. koju su osnovali bivši direktori "Vitezita" iz Viteza u kojem se i danas uništavaju viškovi oružja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE