• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU: BiH mora obaviti popis!

Komesar za proširenje EU kategoričan: Zakon o popisu stanovništva u BiH mora biti usvojen!

 EU: BiH mora obaviti popis! Izvor: MONDO

Komesar za proširenje EU Štefan File kategoričan je da zakon o popisu stanovništva u BiH mora biti usvojen, jer je popis 2011. godine od suštinskog značaja za ekonomsko i socijalno planiranje, te za razvoj svake zemlje Evrope kao cjeline.

"Zakon mora biti primijenjen da bi se BiH oporavila od trenutnog pada ekonomije", rekao je File.

Kada je riječ o liberalizaciji viznog režima za građane BiH, on je istakao da to nije poklon od Brisela, već rezultat odlučnih mjera koje su preduzele vlasti potpomognute širokim konsenzusom političkih stranaka.

"Ovaj kolektivni napor donijeće opipljivu korist građanima: bliže privredne veze, stipendije i razmjenu kulturnih dobara. Proces liberalizacije viznog režima dobar je primjer toga da evropska integracija zavisi od brzine reformi", naglasio je File.

On smatra da je bitno da se u svim reformamam koje podržavaju ambiciju za učlanjenje u EU gradi ovakva vrsta političkog angažmana i konsenzusa, jer je to preduslov da se BiH "odvoji od postdejtonskog načina razmišljanja i približi evropskom" - prenosi štampa u BiH.

Prema njegovom mišljenju, današnja BiH znatno je drugačija nego prije 15, 10 ili pet godina, kao što će biti drugačija od sadašnje kada se pridruži EU.

"Politika proširenja EU zasniva se na sveobuhvatnom pristupu čiji je cilj da obezbijedi da sve nove članice budu prihvaćene kao takve tek onda kada budu spremne da usvoje, kako prava, tako i obaveze koje članstvo u EU podrazumijeva", poručio je File, koji danas dolazi u prvu posjetu BiH.

Komesar za proširenje EU Štefan File razgovaraće danas u Sarajevu sa zvaničnicima BiH, Republike Srpske i Federacije BiH o evropskim integracijama, viznoj liberalizaciji, ustavnim promjenama i o zakonu o popisu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE