• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Referendum o pravnom nasilju OHR

Premijer Srpske Milorad Dodik izjavio je za Rusiju danas da bi u slučaju raspisivanja referenduma u RS, narod u srpskom entitetu u BiH bio pitan da li podržava pravno nasilje Visokog predstavnika u BiH.

 Dodik: Referendum o pravnom nasilju OHR Izvor: MONDO

"Iako nismo isključili mogućnost da u budućnosti na referendumu bude otvoreno pitanje statusa Republike Srpske, ono je u ovom trenutku irelevantno", rekao je premijer Dodik.

"Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum i teritorijani integritet BiH i u skladu sa tim donosi odluke", rekao je Dodik koji je podsjetio da je srpski entitet nastao mirovnim sporazumom iz 1995. i da se nalazi pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Premijer RS je podsjetio da je suština Dejtonskog sporazuma bila da stvori novi, federativni politički sistem u BiH u kojem bi nekoliko etničkih grupa živjelo zajedno.

“No Zapad, Bosanci i muslimani žele stvaranje centralizovane države. To krši Dejtonski sporazum. Oni žele promjenu Ustava da bi ozakonili kontroverzne odluke Visokog predstavnika, žele da se koriste evropskim integracijama kao izgovorom da bi dobili unitarnu centralizovanu državu”, upozorio je Dodik.


Dodik je ocijenio da bi "u takvoj državi narod Republike Srpske i njihova vlada igrali zanemarljivu ulogu, uz malo prilika da utiču na politiku. Zato vjerujemo da imamo legitimno pravo da štitimo Dejtonski sporazum i prava koja smo njime dobili. Ostaćemo pri ovom stavu, iako se čini da to mnoge zapadne zemlje neće učiniti",  rekao je  Dodik.

“BiH je država u čiju se unutrašnju politiku snažno miješaju strani faktori. Tu ne govorim jedino o Visokom predstavniku", primjetio je premijer RS.

Na pitanje novinara ruske TV da li se na Balkanu može očekivati još jedno odcjepljenje poslije odluke privremenih vlasti na Kosovu i Metohiji da jednostrano proglase nezavisnost pokrajine, Dodik je rekao da je "to primjer da Zapad zauzima različite pozicije o sličnim pitanjima" i da je "Zapad podržao separaciju Kosova, dok u slučaju BiH promoviše suprotnu ideju".

"Činjenica da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost uz pomoć Zapada destabilizovalo je situaciju na Balkanu i izmjenilo odnose u regionu i u cjelokupnom sistemu međunarodnih odnosa", istakao je premijer RS.

Dodik je ukazao i da "samo naivni ljudi mogu vjerovati da ono što se sada dešava na Kosovu nema veze sa Velikom Albanijom, uzevši u obzir da se Kosovo, naseljeno Albancima, otcjepilo od Srbije i da se održava nestabilno stanje u dijelovima Makedonije u kojima žive albanski nacionalisti".

"Jedno je sigurno - Zapad čini sve da utemelji naciju Velike Albanije. Kasnije, oni će tvrditi da je to demokratski princip i posljedica želje za integracijom", kazao je Dodik.

"Velika Albanija bi bila velika muslimanska zemlja u srcu Balkana, što bi stvorilo novu realnost. Obično nam je, kada je riječ o BiH, govoreno da je neprihvatljivo da imamo čak i malu muslimansku zemlju u srcu Evrope i da stoga svi treba da živimo zajedno ne bismo li izbjegli takvu državu. U isto vrijeme, oni su potpomogli proces koji bi u narednih nekoliko godina ili decenija mogao da dovede do stvaranja velike muslimanske države", zaključio je premijer RS.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE