• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pao" SDS-ov prijedlog o RTRS

Narodna skupština RS odbacila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji RS koji je predložio poslanik SDS-a Dušan Stojičić.

 "Pao" SDS-ov prijedlog o RTRS Izvor: MONDO

Za nacrt ovog zakona glasalo je 28 poslanika, tri su bila "protiv", a 35 je bilo uzdržano.

Stojičić je u završnoj riječi rekao da je Vlada RS u slučaju ovog zakona napravila negativan presedan.

"Vlada je dala mišljenje, a nije ga odbranila niti jednim jedinim argumentom ovdje u parlamentu. Nije ga odbranila snagom argumenta, nego argumentom sile", rekao je Stojičić, naglašavajući da u raspravi o ovom zakonu ni sinoć ni danas nije učestvovao nijedan poslanik skupštinske većine, niti ijedan predstavnik Vlade.

U mišljenju Vlade, koje je u pisanoj formi podijeljeno juče poslanicima, navodi se da su predložene izmjene i dopune Zakona o RT RS u suprotnosti sa postojećim Zakonom o RTRS i Zakonom o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH.

"Član 1 predloženih izmjena i dopuna predstavlja direktno miješanje u uređivačku politiku RT RS, što nije u skladu sa evropskim standardima i direktivama, kao i pravilima RAK-a, dok se članom 2 predloženih izmjena uvodi novi organ - Programski odbor koji preuzima funkciju i nadležnost Upravnog odbora", ističe se u mišljenju Vlade.

Prema članu 1, RT RS je dužan da ispoštuje standard o ravnopravnoj zastupljenosti političkih stavova na način da trećina ukupnog vremena u uređivanju emisija informativnog programa pripada Vladi, trećina strankama pozicije, a trećina strankama opozicije.

Šef poslaničke grupe SRS RS Milanko Mihajlica rekao je da skupštinska većina ne može da prihvati da svoje "najmoćnije oružje u predizborno vrijeme dovede u profesionalne okvire".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE