• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko zatvara mostarsku kancelariju OHR-a

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko odlučio je da do 30. juna bude zatvorena Kancelarija OHR-a u Mostaru

 Incko zatvara mostarsku kancelariju OHR-a Izvor: MONDO

On je pojasnio da se na taj potez odlučio zbog dobrih rezultata koji su postignuti u tom gradu.

Incko je istakao da ova odluka ne nagovještava zatvaranje OHR-a, navodeći da je Savjet za provođenje mira bio veoma eksplicitan kada je potvrdio da tranzicija ostaje cilj, ali da će se to desiti tek kada budu ispunjeni pet ciljeva i dva uslova.

"Odluka o zatvaranju dolazi u kontekstu šireg procesa revizije funkcija i prioriteta OHR-a u skladu sa onim što je istakao PIK, te realnim izazovima sa kojima se zemlja suočava", rekao je Incko i dodao da će međunarodna zajednica nastaviti pratiti dešavanja u Mostaru i kroz tročlani tim koji će u OHR-u biti zadužen za praćenje situacije u Hercegovini. Incko je  u Mostaru izrazio zabrinutost zbog napete situacije u BiH i dodao da bi međunarodna zajednica bila srećna kada bi političari svoje snage usmjerili ka napretku.

"Mi smo zabrinuti i osuđujemo manipulacije koje su bile prisutne i bilo bi nam drago da ima političke snage i volje da se političari dogovore i da se iskoriste potencijali koje ova zemlja ima", zaključio je Incko.

Komentarišući navode da bi se početkom aprila u Butmiru mogao održati sastanak evropskih zvaničnika sa   liderima političkih stranaka u BiH, Incko je rekao da još ne može potvrditi tu informaciju.

"Mogu samo reći da će biti u subotu sastanak u Ljubljani, gdje će se sastati lideri jugoistočne Evrope, koji će razmatrati mogućnosti kako ubrzati put integracija prema EU.

Taj sastanak na Brdu kod Kranja treba biti pripremni sastanak za jedan drugi, koje želi organizovati Španija, koja želi sastanak u Sarajevu. Planiran je sastanak 1. i 2. juna, a o aprilu ne bih spekulisao, samo mogu reći da oni planiraju dva sastanka. Za ovaj u aprilu još ne mogu da potvrdim", dodao je Incko. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE