• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Diskriminacija voća i povrća i lukavi poslodavci

Autor mondo.ba

U novom brifingu pročitajte pregled najzanimljivijih tema iz štampe i drugih medija.

 Diskriminacija voća i povrća i lukavi poslodavci Izvor: mondo.ba

Poslodavci iskorištavaju podsticaje pa otpuštaju radnike

Zavod za zapošljavanje RS je za dvije godine podijelio oko 9,2 miliona podsticaja ali su opravdanost, pravičnost i efefekti dodjele para poreskih obveznika ozbiljno dovedeni u pitanje, piše današnji EuroBlic, pozivajući se na izvještaj revizora.

Između ostalih stvari, stvari služba za reviziju utvrdila je da - iako je uputstvom o zapošljavanju definisano da je uslov za dodjelu novca to da poslodavac sa radnikom potpiše ugovor na neodređeno - u praksi situacija drugačijna pa neki poslodavci po isteku projekta i prestanku dobijanja podsticaja daju otkaz radniku. Za ovakvo i slično ponašanje nisu utvrđene sankcije.

Hrvatska diskriminiše voće i povrće iz BiH, Šarović najavljuje recipročne mjere

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je moguće da BiH preduzme recipročne mjere kao odgovor na diskriminatorski pravilnik o fitosanitarnoj kontroli voća i povrća, koji je usvojila Hrvatska, suprotno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Šarović je istakao da se mjere, koje bi mogla BiH da uvede, odnose na cjenovnik, te da će na tom planu sve biti dogovarano sa vlastima Republike Srpske i Federacije BiH/.

"Možemo da preduzmemo i mjere sveobuhvatne kontrole onoga što dolazi iz Hrvatske", rekao je Šarović za "Glas Srpske" i ocijenio da je pravilnik, kojim su Hrvati 22 puta povećali cijenu fitosanitarne kontrole pri uvozu voća i povrća, diskriminišući, jer se odnosi samo na zemlje koje nisu u EU.

On je naveo da očekuje od Evropske komisije da zatraži od Hrvatske da stavi van snage sporni pravilnik.

Stevo iz okoline Bijeljine palio park šumu kod Splita

Stevo Mlađenović (49) iz Čađavice Donje kod Bijeljine uhapšen je u Splitu zbog namjernog izazivanja požara.

Radnici Park-šume Marjan primijetili su ga dok je slagao drugu hrpu drva i potpaljivao požar na Marjanu kod crkve Gospe od Betlema te su pozvali policiju koja je već bila na poprištu prve vatre koju je također potpalio, piše Slobodna Dalmacija. I u Splitu i u Bijeljini kažu da se Stevo ponašao čudno i izgledao kao beskućnik.

Fontana u centru Banjaluke i pažnje

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naredio je gradskim službama da dodatno provjere ispravnost elektroinstalacija u fontani u parku "Petar Kočić" i da dostave detaljan izvještaj o svim događajima u vezi sa uginućem psa u ovom parku.

Naređena je vanredna kontrola svih instalacija u fontani, sa namjerom da se ponovo utvrdi ispravnost instalacija.

Kako do građevinske u BiH?

Samo se u 20 zemalja na svijetu građevinska dozvola dobija teže nego što je to slučaj u BiH, piše Faktor.ba.

Navodi se da je BiH po "lakoći" dobijanja građevinske dozvole rangirana na 170. mjesto od 190 svjetskih ekonomija, a u tom smo segmentu najlošiji u regionu.

Zuckerberg hoće u politiku

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan angažovali su demokratu, nekadašnjeg savjetnika Baraka Obame, Joela Benensona za konsultanta.

Kako piše "Politiko", Benenson, koji je bio savjetnik i u kampanji Hillary Clinton prošle godine, angažovan je kako bi provodio istraživanja za Inicijativu Chen-Zuckerberg.

Dovođenje Benensona je još jedan znak da par svoj filantropski rad sve jače gura ka politici, navodi "Politiko". Par je u januaru zaposlio Davida Palufa, menadžera Obamine kampanje 2008, a zaposlili su i Amy Dudley, bivšu savjetnicu senatora Tima Kanea.

''Zakon o moralnosti političkog života''

Francuski parlament usvojio je juče zakon o moralnosti političkog života, kojim se zabranjuje političarima da zapošljavaju članove svojih porodica, što je prvi veći zakonodavni poduhvat predsjednika Emanuela Makrona.

Zakon zabranjuje ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti da zapošljavaju vjenčane ili nevjenčane supružnike, roditelje i djecu pod prijetnjom kazne od tri godine zatvora i 45.000 evra.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE